Inge Vrancken volgt Björn Soenens op, Steven Samyn van De Tijd naar VRT

VRT

Media / News / People

VRTLiesbet Vrieleman, Algemeen Directeur Informatie en Sport, heeft vandaag het nieuwe college van hoofdredacteurs voorgesteld aan de medewerkers van VRT Nieuws. Voortaan bestaat het college uit Brecht Decaestecker (digitaal), Griet De Craen (radionieuws en -duiding), Steven Samyn (televisieduiding) en Inge Vrancken (Het Journaal) onder leiding van Liesbet Vrieleman. Liesbet Vrieleman: “We blijven onze sterktes behouden,  maar wat we doen, gaan we wel onder de loep nemen: Hoe gaan we jongeren beter bij onze nieuwsdienst betrekken, hoe bereiken we meer jonge gezinnen, hoe gaan we digitaal een grote stap vooruit zetten? Voldoen onze programma’s aan hun uitgangspunt? "

Steven Samyn gaat aan de slag als nieuwe hoofdredacteur voor tv-duiding. Hiervoor komt hij over van De Tijd, waar hij als chef verantwoordelijk was voor de weekendkrant. Hij volgt Carl Voet op, die vorige week bekend maakte dat hij opstapt als hoofdredacteur duiding. Steven Samyn: “VRT Nieuws is de referentie voor duiding in Vlaanderen. Dit huis met z’n duidingsploeg biedt zo veel mogelijkheden om de beste programma’s te maken die de feiten en de context van het nieuws belichten.”

Bij Het Journaal wordt Inge Vrancken de nieuwe hoofdredacteur. Inge Vrancken: "We leven in turbulente en boeiende tijden en er is meer dan ooit nood aan kwaliteitsvolle en evenwichtige journalistiek. Mensen willen begrijpen wat er in de wereld gebeurt en daarin speelt onze berichtgeving een heel belangrijke rol. Dat is een grote en belangrijke verantwoordelijkheid, daarom ben ik ingegaan op de vraag om die verantwoordelijkheid als hoofdredacteur van Het Journaal mee te dragen. Het Journaal zal blijven doen wat het nu al zeer goed doet: gedreven journalistiek werk, objectieve en evenwichtige verslaggeving met aandacht voor het bredere plaatje en de achtergronden waartegen de feiten zich afspelen. We blijven de Vlaming een heldere kijk geven op de actualiteit zodat die vervolgens zelf een duidelijk beeld kan vormen van wat er zich afspeelt in eigen land en in de wereld.” Björn Soenens ruilt de rol van hoofdredacteur voor die van verslaggever en analist van de belangrijke Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november.

 

Twee maanden geleden raakte al bekend dat Brecht Decaestecker aan het hoofd komt de digitale nieuwsstroom van VRT Nieuws, waaronder deredactie.be. Hij vervangt Emmanuel Rottey, die voor een tijd naar het buitenland verhuist om familiale redenen. Na zijn terugkeer blijft Emmanuel Rottey aan de slag bij VRT Nieuws.

Griet De Craen blijft als hoofdredacteur radio verantwoordelijk voor de nieuwsbulletins op alle VRT-radionetten en voor de duidingprogramma’s op Radio 1 (De Ochtend, De Wereld Vandaag, Bonus). Liesbet Vrieleman: “Griet leidt al enkele jaren met succes de nieuwsprogramma’s op onze verschillende radionetten. Ze is erin geslaagd om de nieuwsbulletins te diversifiëren op maat van elk radionet. Die weg willen we verder inslaan. Griet is bovendien onmiskenbaar een sterke people manager.” Griet De Craen: “Ik zet mijn werk bij radio met veel plezier verder en wil VRT Nieuws graag mee door de hervormingen loodsen die noodzakelijk zijn om ook in de toekomst relevant te blijven.”

Liesbet Vrieleman heeft ook de leiding over de Sportredactie. Daar blijven Luc Van Langenhove en Pieter De Windt de hoofdredacteurs.