"Innovatie enige kans om economie nieuw leven in te blazen" - Philippe Ledent

Ledent

Communication / Innovation / News

Philippe Ledent

Philippe Ledent

Het verschil maken: dat is het credo van Thierry Brynaert. De CEO van MEC maakte er het leidmotief van bij de inspiratiesessie die hij op donderdag 19 mei op het Brusselse Huis van de Automobiel hield voor zijn medewerkers. Voor de gelegenheid had hij de beroemde Belgische economist Philippe Ledent (ING) uitgenodigd om zijn visie te delen – en vooral om de toekomst van zijn beroep uit de doeken te doen. Die deed dat met een enorm veerkrachtig optimisme.

Toen hij eind 2014 ceo van MEC werd, verklaarde Thierry Brynaert: “Om te inspireren, moet je zelf geïnspireerd zijn.” Dat was de reden waarom hij op zijn agentschap een intern programma op touw zette om externe specialisten uit te nodigen: die moesten de visie van zijn teams verbreden. De visie van Philippe Ledent - onderzoeker, columnist, professor en doctorandus aan de UCL - paste in die optiek. In pakweg twee uur tijd pakte hij de medewerkers van Thierry Brynaert in met zijn uitvoerige, gepassioneerde en bij wijlen uitermate grappige betoog: de man inspireerde iedereen.

Een correcte cyclus voor de eurozone

Philippe Ledent bewees eerst en vooral het huidige onevenwicht in de wereldwijde economische groei aan de hand van tal van cijfers. Volgens hem zien we schijnbaar “een vertraging van de economie vanwege een mindere groei in China. Maar paradoxaal genoeg maakt de eurozone – die nochtans van zeer ver komt – een vrij correcte economische cyclus door.” Ondanks haar interne verdeling is de Europese Unie er namelijk in geslaagd om de twaalf afgelopen maanden drie miljoen nieuwe banen te schappen, zo merkte hij op. Zijn opmerking was des te opvallender omdat hij daarnaast een algemene deglobalisering vaststelde. “Die vertaalt zich nochtans niet in een exclusief lokale consumptie, met alle risico's van dien dat we op ons terugplooien op onszelf en hervallen in nationalisme.”

Vervolgens sneed Philippe Ledent het hoofdstuk aan van wat hij de super-cyclus van de primaire grondstoffen noemde. Voornaamste vaststelling: wereldwijd is de productie superieur aan de vraag, met als gevolg een overaanbod – zie bijvoorbeeld het petroleumaanbod uit Iran. “Een nieuw evenwicht is nodig om een shock van deflatie te voorkomen. Het is moeilijk om te zeggen welke landen zullen winnen en welke zullen verliezen, maar het is hoe dan ook een boeiende periode om te beleven.”

De enorme uitdaging van de veroudering

Het derde thema van Ledents betoog was de veroudering van de bevolking. Zoals we stilaan beseffen, dreigt die de belangrijkste uitdaging voor onze samenlevingen te worden voor de komende twintig jaar - met 200.000 nieuwe senioren tegen het jaar 2025 in ons land. Maar volgens Philippe Ledent kan er volop op geanticipeerd worden. “Nieuwe senioren betekenen nieuwe behoeften, nieuwe producten en nieuwe kansen voor de ontspanningsindustrie. In dat kader moeten we vaststellen dat er een onmiskenbaar verschil bestaat tussen de zestigjaren van nu en de zestigjaren van tien jaar geleden.”

MEC Conference ledent

Last but not least legde Philippe Ledent de nadruk op innovatie – van crowdfunding tot 3D-printers, van robots tot zelfstandig rijdende auto's, van drones tot deeleconomie. “De innovatie is onze enige kans om de economie nieuw leven in te blazen,” meende hij, “in een arbeidsmarkt die volop in beweging is. Daarbij wil ik beklemtonen dat wij alle instrumenten in handen hebben om de nieuwe economische groei milieuvriendelijk te maken.”