InSites Consulting en Eÿeka denken aan post-lockdown wereld

Crea / News / Research

Marktonderzoekbureau InSites Consulting heeft met de hulp van zijn creatieve netwerk Eÿeka een nieuwe postlockdownrealiteit uitgetekend. Vorige maand lanceerde het bureau op het platform een ‘creative crowdsourcing’-wedstrijd om het belang van creativiteit en de kracht van samenwerking aan te tonen tijdens deze wereldwijde gezondheidscrisis.

Uit een wereldwijd Covid-19-consumentenonderzoek door InSites Consulting (april 2020, 80 deelnemers, 18-56+) blijkt dat merken in de postlockdownwereld voor een grote uitdaging zullen staan: die van de ‘enochlofobie’. Medeoprichter en future-consumer expert Joeri Van den Bergh verwoordt het zo: “Mensen snakken naar sociale interactie, maar zullen de komende tijd menigtes vermijden omdat ze bang zijn om besmet te raken. Dat is momenteel een van de grootste spanningsvelden voor consumenten en ze willen dat merken met oplossingen komen.”

InSites Consulting legde dit voor aan zijn Eÿeka-netwerk als open wedstrijd voor creatives om merken te helpen zich voor te bereiden op het ‘nieuwe normaal’ in het postcoronatijdperk. Welke producten en diensten heeft de consument nodig en hoe kunnen merken hierop inspelen en de consument helpen om met de nodige voorzichtigheid opnieuw het huis uit te gaan? De respons van het netwerk was overweldigend: in nauwelijks 12 dagen leverde de wedstrijd 142 ideeën op van 77 deelnemers in 35 landen.

De ideeën kunnen ondergebracht worden in vier categorieën (Hygiëne, Maatschappelijke verantwoordelijkheid, Welzijn en Regelgeving) en hebben betrekking op alle sectoren, van consumentengoederen tot financiële dienstverlening. De wedstrijd leverde 10 winnaars op, die nieuwe ideeën aanreikten op het vlak van communicatiestrategie, productontwikkeling, softwaretoepassingen en virtual reality. Een bedenker uit India ontwierp zelfs een volledig nieuwe winkelervaring, met een thermische toegangstunnel, antimicrobiële trolleygrepen en geautomatiseerde ontsmettingsoplossingen verspreid over de hele winkel. De eerste prijs ging naar een bedenker uit Peking (China) voor haar ‘Bubble wrapper Disinfectant’. Thuisbezorgpakketten worden daarbij verpakt in noppenfolie waarin ontsmettingsmiddel is geïnjecteerd. Door de noppen te laten openspringen wordt het pakket ontsmet voor het de woning binnenkomt. 

In minder dan twee weken tijd heeft dit onderzoeksproject aangetoond hoe waardevol het is om consumenteninzichten uit een online community via een wedstrijd voor te leggen aan creatives, om zo innovatieve ideeën en concepten te genereren voor merken. Future-research expert Tom De Ruyck besluit: “Dit research-on-researchproject toont de kracht aan van wereldwijde crowdsourcing, van creativiteit en van diversiteit in ideeënvorming. Het startpunt was een inzicht dat een bestaand consumentenprobleem blootlegde en zo een springplank vormde voor nieuwe ideeën. Dat is precies wat we onze eigen klanten altijd adviseren. En de resultaten spreken voor zich! Merken moeten moed putten uit het feit dat ze het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden om deze crisis te overleven. Ze kunnen succes boeken door de juiste mensen vinden die de juiste ideeën genereren.”