{Interview} Niet Nu Laura over hamsterwoede, zelfspot en nieuwe manieren van vertellen

Media / News

Cartoonist, illustrator, connoisseur of snacks. Zo introduceert Laura Janssens, vooral gekend als ‘Niet Nu Laura’, zichzelf op Instagram. Onder haar alter ego publiceert ze wekelijks strips en cartoons die niemand nog ontgaan. Fokking tomatte! En oh ja, ze schrijft ook boeken. Inmiddels al haar vijfde: ‘Philippe & Giovanni overwinteren’.

Met meer dan 81.000 volgers op Instagram is er volgens mij niemand die Niet Nu Laura nog niet kent…

Niet Nu Laura: “En toch ben ik nooit begonnen met het idee om ooit succesvol te worden op Instagram. Niet Nu Laura komt vooral uit mijzelf als persoon. Zoals andere mensen vroeger een dagboek bijhielden, tekende ik strips met mezelf in de hoofdrol. Die postte ik hier en daar wel eens online, maar het was pas toen ik mijn eerste grote stripopdracht gekregen heb dat ik Instagram serieuzer ben beginnen nemen en een Niet Nu Laura-account aanmaakte. Soms ging een cartoon in no time viraal. Tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld, toen ik mijn eerste tekening van hamsters Philippe & Giovanni dropte, een cartoon over hamsterwoede. Dat woord passeerde o-ver-al, maar mij deed het vooral denken aan een hele boze hamster. En dus maakte ik een tekening van een hamster die heel hard roept omdat een andere hamster alle pompoenzaadjes had opgegeten. “Godverdomme Philippe, waar zijn alle pompoenzaden naartoe!” Zo eenvoudig was het, maar die cartoon is wel ontzettend hard gegaan.”

Klinkt herkenbaar. Waaruit put je, naast herkenbaarheid, nog inspiratie?

Niet Nu Laura: “In het begin lagen mijn strips altijd heel dicht bij mezelf. Ik tekende heel persoonlijk, omdat ik enkel en alleen met mijn eigen gevoelens rekening moest houden. Vrienden en familie maakte ik onherkenbaar, maar eens je een relatie hebt is dat natuurlijk moeilijker. Als je dan iets over je lief tekent, weet iedereen meteen over wie het gaat (lacht). Het is daarom goed dat ik met Philippe & Giovanni nu ook twee andere figuurtjes heb. Zo kan ik dingen maken die nog altijd vanuit mijn gevoelens vertrekken, maar die niet meer echt symbool staan voor mezelf. Dat maakt ook dat ik er verder mee kan gaan: persoonlijker én fantasierijker.”

>>> LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW MET NIET NU LAURA IN PUB MAGAZINE

Foto (c) Tom Clabots