It Runs in the Family met Klaas en Jules Fremaut: “Veel geleerd uit de stapels kranten bij ons thuis”

News / People

Vader en zoon. Klassiek reclamebureau versus PR-bureau ingebed in een mediabedrijf. Maar allebei bezeten door de actualiteit. En allebei verknocht aan Kortrijk. Oftwel: Klaas en Jules Fremaut, respectievelijk voormalig CEO en eigenaar van Focus Advertising en PR consultant bij Bepuplic Group.

Klaas Fremaut verkocht recent zijn aandelen in Focus Advertising aan +KOO. Hij is er ook niet langer operationeel – en is enkel nog huisbaas van het Kortrijkse bureau. Zelfs het zitje in de raad van bestuur gaf hij op, om helemaal zijn vrijheid te herwinnen – “al heb ik nog een goede relatie met Koen Van Impe (van +KOO, red.) en met de medewerkers,” zegt hij. “Ik geloof trouwens in ecosystemen, ik denk dat +KOO een veilige haven is voor de klanten en medewerkers van Focus.”

In 2012 maakte Klaas Fremaut een tienjarenplan op. Enkele van de highlights uit dat plan waren dat je van onzekerheden moest vertrekken, dat pitches altijd zouden blijven bestaan, dat adverteerders nog steeds ‘verloren’ zouden zijn én, opvallend, dat zijn zonen Jules en Emile niet in de zaak zouden komen. Die twee zonen kreeg Klaas – van opleiding romanist – met zijn echtgenote Nancy Geeroms, die hij in de sector had leren kennen: ze was account bij Lielens en ging later aan de slag bij Focus. “Er waren dus gesprekken over de zaak van ’s ochtends tot ’s avonds,” erkent Klaas.

De jongste zoon, Emile, studeert bedrijfsmanagement. Dat ligt misschien nog een beetje in het verlengstuk van de beroepskeuze van zijn ouders. Zijn oudere broer Jules had op 18-jarige leeftijd een heel ander carrièrepad voor ogen. Medisch assistent, dat leek hem wel wat. Tot hij op een SID-in in gesprek geraakte met Dirk Laverge van de hogeschool Howest, die hem overtuigde de opleiding Communicatiemanagement te volgen. Een stage leidde hem tot bij Bepublic Group, toen nog met Dajo Hermans aan het roer, waar men hem vervolgens voorstelde om vast in dienst te komen. “Ik was meteen enthousiast,” zegt vader Klaas. “We zochten voor hem zelfs een appartementje in hartje Brussel. Maar dat viel niet mee!” Zoonlief bleek te verknocht te zijn aan Kortrijk, en reist nu tweemaal per week vanuit hometown Kortrijk naar Brussel, waar een gevarieerd takenpakket op hem wacht, met klanten als Meta, de Voetbalbond (voor niet-sportgerelateerde communicatie) en enkele bedrijven uit de vastgoedsector. “Zo heeft hij via Howest toch gevonden wat hij wou doen,” blikt Klaas tevreden terug. “Ik was er meteen voorstander van, omdat dit een goed huis is om te starten.”

>>> LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW IN PUB MAGAZINE

(c) Foto: Antonin Weber