
© Moulinsart
Geboren op 10 januari 1929, via de pen van Hergé, is Kuifje meer dan ooit een wereldicoon. Met de verkoop van 275 miljoen albums in 110 talen (nationale en regionale talen en dialecten), verschillende langspeelfilms, waarbij het Geheim van de Eenhoorn van Steven Spielberg en Peter Jackson, en een reeks tekenfilms voor televisie. En met andere kwaliteitsproducten en recordprijzen op veilingen voor de originele tekeningen. De 90ste verjaardag biedt de gelegenheid een jaar lang, 2019 dus, de universele waarden van Kuifje onder de aandacht te brengen.

© Moulinsart
Om te beginnen met publicaties! Na Kuifje in het land van de Sovjets krijgt nu ook de originele (dus niet hertekende) versie van Kuifje in Congo een ingekleurde versie. Voorlopig enkel via een app van Moulinsart - over de papieren versie wordt nog gepraat met de vaste uitgever Casterman, met wie de relaties niet altijd optimaal blijken te verlopen.

Audiovisuele producties zijn er van de hand van France Culture (een reeks radiodocumentaires) en van France 5 (Les mystères de Tintin, waarin overigens wordt geprobeerd om plekken te bezoeken die voorkomen in de albums Het Zwarte Eiland, De Zonnetempel en De Blauwe Lotus). Krijgen we snel de ondertitelde versies van die mysteries te zien op een Vlaamse zender? Er komt voorts een documentaire film over de echte geschiedenis achter de figuur van Rascar Capac (uit De 7 Kristallen Bollen). En nog even wachten: het Deense 5th Planet Games brengt in juni 2020 een computerspel rond Kuifje op de markt.
De strategie van Moulinsart, dat de rechten op Kuifje uitoefent, bestaat uit vier pijlers: publicaties, merchandising, events en de digitalisering. Bij de events horen dit jaar tal van tentoonstellingen. Zo zijn er dit jaar onder meer tentoonstellingen in het kasteel van Malbrouck (Frankrijk), in Barcelona (Spanje, in samenwerking met CosmoCaixa), in Seoul (Zuid-Korea) en in het kasteel van Cheverny (Frankrijk, waar al 17 jaar lang een vaste en absoluut aan te raden tentoonstelling loopt). Dat (echte) kasteel diende overigens als model voor Kasteel Molensloot! En o ja, op 22 mei 2019 blaast het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve tien kaarsen uit. Nog in Louvain-la-Neuve wordt dit voorjaar een Kuifjestudiecentrum opgericht, meer bepaald door de Faculteit Letteren van de UCL. Terzijde: Fanny Vlamynck, de tweede echtgenote van Hergé, en haar nieuwe man Nick Rodwell hopen dit jaar een nieuwe Kuifjefilm te mogen aankondigen - dat zou dan De Zonnetempel worden.
Diverse merken vieren maar al te graag mee de verjaardag van Kuifje - omgekeerd maakte Kuifje decennialang zelf reclame voor een aantal merken. Rombouts maakte in private label koffies voor Kuifje/Moulinsart en steunt zelf (in samenwerking met Oxfam-Solidariteit) de coöperatie Sopacdi in de Democratische Republiek Congo. De Belgische Munt geeft een officiële herdenkingsmunt uit (in een gelimiteerde oplage van 6.250 stukken). En Hachette brengt (eerst in Frankrijk, later ook in ons land) een nieuwe reeks miniatuurauto's van Kuifje in omloop in een redelijk indrukwekkend 1/24-formaat.

© Brussels Airlines
En vergeten we tot slot niet dat de Rackham, een vliegtuig van Brussels Airlines met daarop een tekening van Kuifje al meer dan acht miljoen kilometer aflegde - twintigmaal de afstand tussen Aarde en Maan. Het vliegtuig landde al in meer dan 45 luchthavens.
DIENSTHOOFD ART DIRECTOR bij Stad Genk
Jobomschrijving Als Art Director heb je oog voor detail en zie je ook […]
EXPERT COMMUNICATIEADVISEUR bij Stad Genk
Jobomschrijving Als Expert Communicatieadviseur ben je het eerste aanspreekpunt voor alle marketing- en […]
ART DIRECTOR bij Choco
Als Art Director sta je voor sterke creatieve concepten en prachtige designs, online […]
Project Manager - Digital Producer bij Happiness
At Happiness Anywhere / BLISS, we are looking for new talent to strengthen […]