JCDecaux maakt de balans op

Media / News

JCDecaux

Wie had ooit gedacht dat de eerste fietsen in zelfbediening (FZB), die in 2003 in Wenen (Oostenrijk) werden ingevoerd door JCDecaux, in amper 13 jaar tijd meer dan een vervoermiddel zijn geworden, een manier om de stad op een andere manier te beleven? JCDecaux maakt aan het begin van dit nieuwe jaar een balans op. Talrijke grote en kleinere steden hebben overal ter wereld een systeem van fietsen in zelfbediening/fietsendeelsysteem of fietsenverhuur ingevoerd. Dit bewijst steevast dat deze initiatieven meer mensen ertoe aanzetten de fiets te gebruiken en de beleidsmensen werden hierdoor aangemoedigd om de mobiliteit duurzaam aan te pakken.

JCDecaux is de pionier van de FZB, met meer dan 570 miljoen afgelegde trajecten sinds 2003 en bijna 72 miljoen, alleen al in 2016. De FZB van JCDecaux maken vandaag deel uit van het stadslandschap in 13 landen en zijn vaak 7 dagen op 7, 24u per dag beschikbaar dankzij 600 medewerkers. Van Vilnius (Litouwen) tot Toulouse, van Sevilla (Spanje) tot in de Russische steppen van Kazan, blinken de FZB van JCDecaux uit door hun gebruiksgemak, de snelheid en de perfect gedoseerde locaties. Meer dan 12% van de Parijzenaren heeft een jaarabonnement op Vélib’. Ze merken dat de gebruikers overal ter wereld bijzonder gehecht zijn aan deze zachte vervoersmodus en zich deze verplaatsingswijze hebben toegeëigend: van (Ierland), waar de gebruikers geregeld de mensen van JCDecaux bedankingswoordjes achterlaten op de fietsen, tot de talrijke FZB-huwelijken die in verschillende Europese steden worden georganiseerd.

Het succes is internationaal maar de gebruikers en de gebruiksgewoonten verschillen van land tot land, van stad tot stad. 60% van de abonnees zijn mannen. Twee steden onderscheiden zich van de andere door een paritair gebruik: Ljubljana (Slovenië) en Santander (Spanje). Vilnius (Litouwen) en de grootstad Lyon, met meer dan 70% abonnees onder de 35 jaar, hebben de jongste gebruikers, terwijl in Toyama (Japan) de fietsers gemiddeld 47 jaar oud zijn. Met gebruikers van 14 tot meer dan 75 jaar, stellen ze dat de FZB van JCDecaux geschikt zijn voor bijna iedereen.

De fiets in zelfbediening is vandaag de gezel bij uitstek van de stadsbewoners die hem geregeld gebruiken want 90% van de trajecten worden wereldwijd afgelegd door de bijna 700 000 gebruikers met een jaarabonnement. De FZB geeft ook de 3,2 miljoen occasionele gebruikers de kans zich anders te verplaatsen, zowel voor hun werk als louter om in de stad rond te dwalen of de stad te (her)ontdekken, aan toerisme te doen, of om hun boodschappen te doen,... Dit onderscheidt de FZB-fietsen van JCDecaux van de andere: iedereen kan ze gebruiken, zowel buitenlandse reizigers als bewoners, ervaren fietsers of beginners.

Kortom, overal ter wereld worden hun diensten nu al door een ruim publiek gebruikt, en dit gaat in stijgende lijn. In de grootstad Lyon is het gebruik sinds 2010 bijvoorbeeld met 15% gestegen. Bovendien is dit ook een economische en sociale succes story, omdat de invoering van een nieuw FZB-systeem bij JCDecaux steeds leidt tot nieuwe banen en de verkoop van individuele fietsen neemt ook toe. Voeg daar de fietsen van concullega's van JCDecaux aan toe en u merkt dat fietsen in zelfbediening de wind in de zeilen hebben...