"Je hoeft niet best in class te zijn om een eerlijk verhaal te doen"

Orbit by PUB 2023 zoomt in op het gedrag van de consument. En wie over consumenten spreekt, heeft het (ook) over diversiteit en inclusie. Een onvermijdelijk aspect in een brede conversatie rond duurzaam en verantwoord consumeren! An Rietjens heeft ervaring ter zake en keek ook naar nationale en internationale cijfers en bevindingen over dit onderwerp.
An Rietjens is creative leader bij Serviceplan Group Belux / House of Communication. Naar aanleiding van haar aanwezigheid op Orbit by PUB XP stelden we haar drie vragen.
Met welke antwoorden moeten merken komen om aan de verwachtingen van burgers en de planeet te voldoen?
Om goede antwoorden te formuleren is luisteren naar (potentiële) klanten uiteraard de eerste stap. Wat vinden zij belangrijk. Het kan bijv. voor een klant van belangrijker zijn dat wat je biedt naast duurzaam ook betaalbaar is, of een goed design heeft. Feit is immers dat verantwoord ondernemen niet bij elke consument op de eerste plek komt bij overweging van een aankoop.
Anecdote: Ik werkte vroeger voor een kledingproducent/retailer en tijdens een Openbedrijvendag vroeg iemand “waarom maken jullie die broeken in China?”. Waarop ik vroeg hoeveel zij bereid was te betalen voor een pantalon. Uiteraard niet de made-in-Belgium prijs. Dat zijn eerlijke conversaties die je met je klant kan hebben.
Als merk kan je hiertoe het initiatief nemen. Nodig mensen uit om vragen te stellen en wees bereid ze eerlijk te beantwoorden.
Merken kunnen ook veel betekenen door zichzelf te educeren en deze kennis te delen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen biologisch afbreekbaar, recycleerbaar en herbruikbaar? En waarom kies je voor het éne en niet voor het ander. Zo maak je je klant wijzer en daar mag je als merk geen schrik van hebben.
Wat zijn de meest gemaakte fouten door merken/diensten in hun communicatie over duurzaamheid en verantwoord ondernemen?
Niet of oneerlijk communiceren over verantwoord ondernemen is sowieso not done en toch gebeurt het nog. Dat is op zich onverantwoord en ik vind dat daar gerust meer controle op mag zijn.
Maar laat ons bescheiden zijn: communicatie is maar een deel van het plaatje en komt pas in the picture als er iets te vertellen valt. Zorg er dus voor dat je iets te delen hebt, al is het maar omdat je transparant wilt zijn. Je hoeft niet best in class te zijn om een eerlijk verhaal te doen. En mensen vinden het raar als je helemaal geen standpunt inneemt. Wat verwacht jij/je tienerdochter/je partner... qua transparantie van een merk en waarom zou je klant met minder tevreden zijn?
Durf te communiceren over duurzame inspanningen binnen je corebusiness in plaats van over filantropische projecten. Anders blijft het aan de oppervlakte. Ook al moet je dan zeggen dat je nog niet ver staat. En die communicatie moet niet altijd gericht zijn op een ROI. Het publiek, inclusief je eigen personeel, merkt elke vorm van “washing” of vitrinegedrag steeds sneller op.
En ook... fouten worden niet gemaakt door merken of bedrijven maar door mensen. Dit niet toegeven is m.i. de meest gemaakte fout en een reden waarom progressie vaak niet lukt. Mensen verschuilen zich vaak achter hun organisatie. Vaak ook omdat die organisaties hen niet aanmoedigen om een eigen opinie te uiten. Of omdat men voelt dat het uiteindelijk niet zo veel uitmaakt en dus nemen ze het zelf niet serieus.
Je moet hiervoor een basis van support en veiligheid cultiveren – heel elementair eigenlijk. Goede communicatie maken en innovatie bevorderen begint nu eenmaal met een team dat daar echt voor wil en màg gaan.
Er is nood aan eerlijkheid, moed, doorzettingsvermogen en langetermijndenken door personen. En aan steun voor deze mensen. Daar start het mee. Integriteit is iets van individuen, niet van “organisaties”.
Kan marketing de wereld redden?
Communicatie en marketing kan zeker niet alles oplossen. En soms richt het zelfs veel schade aan. Maar we zitten in de stiel van beïnvloeding en impact dus ja, wij kunnen impulsen geven die tot verandering of bewustwording leiden.
Laat ons dus, net als alle andere sectoren of disciplines, kritisch zijn voor onszelf én daarnaast ambitieus blijven over wat we kunnen betekenen voor de maatschappij. “Be part of the solution” zo vaak je kan.
Laat ik het zo zeggen: als er individuen, bedrijven of organisaties zijn die de wereld kunnen redden, gaat goede marketing en communicatie daarbij zeker helpen.
ORBIT BY PUB XP: CONSUMER BEHAVIOUR IN A GREEN ECONOMY!
Ter herinnering: oktober staat zoals elk jaar in het teken van de inzet van PUB voor een meer duurzame wereld: ontmoet ons op 19 oktober vanaf 14.30 uur (deuren open om 14u) in AG Campus, hartje Brussel.
Op het programma: vertel ons hoe u en uw consumenten kopen en wij vertellen u wat voor consument u bent! Wat koopt u? Willen consumenten (echt) lokale en/of duurzame producten? Hoe zijn de gewoonten van consumenten de afgelopen jaren veranderd? Op basis hiervan geven we je zoveel mogelijk tips en trucs om je te helpen de hedendaagse consument te begrijpen en hoe je effectief met hem kunt communiceren. Ofwel: Consumer Behaviour in a Green Economy! 🛒
Deze 6de editie geniet de steun van AG Insurance, RMB, NRJ, Serviceplan en UBA Belgium. De conferentie wordt gevolgd door een walking dinner en een netwerksessie. Voor meer informatie en registratie, scan de QR-code in dit bericht.
Account Manager - RMB
Wij zijn op zoek naar een Account Manager Wij zoeken een Account Manager […]
Sales Manager Digital Solutions - Ads & Data
We zijn namelijk opzoek naar een Sales Manager Digital Solutions. Ads & Data, de […]
Account Manager - D|M&S
Account Manager in Antwerpen Account Manager D|M&S Antwerpen D|M&S is een toonaangevend communicatiebureau […]
Creatieve Content Creator - D|M&S
Creatieve Content Creator in Antwerpen Wij zijn op zoek naar een creatieve Content […]