Johan Thijs Trends Manager van het Jaar 2018

Awards / News / People

Johan ThijsDe lezers van Trends en de jury hebben Johan Thijs, de CEO van bank-verzekeraar KBC Groep, verkozen tot Manager van het Jaar 2018. De 53-jarige Limburger, die daarmee zijn derde nominatie verzilvert, is de 34ste Trends Manager van het Jaar. Hij volgt in de erelijst Michèle Sioen, de CEO van de textielgroep Sioen Industries, op.
“De jury prijst Johan Thijs voor de transformatie die hij sinds zijn aantreden in 2012 gerealiseerd heeft bij KBC,” zegt Luc Vandewalle, de juryvoorzitter voor Manager van het Jaar. “Onder zijn leiding is KBC Groep de voorbije jaren uitgegroeid tot één van de best gekapitaliseerde en meest rendabele financiële instellingen van Europa.
CEO Johan Thijs onderscheidt zich volgens de juryvoorzitter ook door zijn scherpe strategische visie op de bank van de toekomst: “Thijs bereidde KBC Groep voor op de technologische revolutie en het veranderende consumentengedrag door anderhalf miljard euro te investeren in de digitalisering. Daar plukt ze nu al de vruchten van.” De bank kreeg recent een prima rapport van het Franse bureau D-Rating voor zijn digitaal aanbod en de bijhorende klantenervaring.
In een interview in Trends beklemtoont Johan Thijs vooral de nieuwe bedrijfscultuur die hij bij KBC introduceerde. Die focust op de klant en de maatschappelijke rol van de bank. Intern heeft dit gezorgd voor wat Thijs ‘een blauwe revolutie’ noemt (naar analogie met de bedrijfskleuren van KBC): “Na 2008 hadden sommige werknemers hun vertrouwen in de leiding van de bank en hun beroepsfierheid verloren. Vandaag zijn de mensen weer trots dat ze voor KBC werken. Er is een gevoel van samenhorigheid dat mij als CEO een enorme boost geeft. Want het betekent dat alle neuzen in dezelfde richting staan, waardoor we veel gemakkelijker over de entiteiten en landen heen kunnen samenwerken.”
Thijs staat bekend voor zijn enorme werkkracht en die heeft hij van zijn ouders, vertelt hij in Trends: “Mijn vader en moeder hebben hun hele leven keihard gewerkt om hun kinderen een betere toekomst te bieden. Ik heb een grenzeloos respect voor mijn ouders. Ze zijn helaas allebei al gestorven. Ze hebben me opgevoed met de waarden van hard werkende mensen: eerlijkheid, ijver, respect en nederigheid.”
Ook zijn managementstijl is hieraan schatplichtig, zegt Thijs: “Ik ben niet het type CEO dat zich opsluit in een ivoren toren en denkt de wijsheid in pacht te hebben. Ik zou er gek van worden. Ik heb continu mensen rondom mij nodig.” In de weinige vrije tijd die hem rest, zit Thijs vooral op de koersfiets. En ook daarin is hij behoorlijk gedreven: “Ik kan niet slenteren op de fiets, dat vind ik gewoon niet leuk. Het moet vooruit gaan. Ik heb als dertiger ooit een heel zwaar sportongeval gehad, maar daarna ben ik toch weer heel intensief beginnen te sporten. Dat is karakter hebben: niet afhaken omdat er iets op je weg tegenzit.”
De Manager van het Jaar is een organisatie van Trends in samenwerking met Kanaal Z. De 19-koppige jury omvat redacteurs van Trends, ex-winnaars en onafhankelijke experts.
Meer informatie over de Manager van het Jaar 2018 vindt u in Trends van 10 januari en op www.trends.be.