Jury nomineert zes auteurs voor 25e Knack Hercule Poirot-prijs

Awards / News

De zes genomineerden voor de 25ste Hercule Poirot-prijs zijn bekend. De jury selecteerde met Jos Pierreux, Dominique Biebau en Jan Van der Cruysse drie ex-winnaars en die krijgen het gezelschap van Piet Baete, Hugo Luijtten en Anne-Laure Van Neer. Toni Coppers ontvangt een lifetime-achievement award.

De Knack Hercule Poirot-prijs is aan de 25e editie toe en is hiermee een van de langstlopende boekenprijzen in Vlaanderen. De prijs bekroont het beste Vlaamse spannende boek van het afgelopen jaar.

De jury kiest de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 september 2021 en voor 30 september 2022. Dit jaar kwamen 60 boeken in aanmerking voor de prijs. De vrouwelijke auteurs waren met 13 inzendingen goed voor 22 procent van het totaal.

De genomineerden op een rijtje:

  • Besloten stad - Jos Pierreux (Vrijdag)
  • Het mollenfeest - Dominique Biebau (Vrijdag)
  • Win Win - Jan Van der Cruysse (Manteau)
  • Superhelden sterven niet - Piet Baete (Manteau)
  • Josephine-Anne - Laure Van Neer (Vrijdag)
  • Het bloed van de zwaan - Hugo Luijten (Pelckmans)

Op zaterdag 29 oktober wordt tijdens ‘Boektopia’ in Kortrijk Xpo bekendgemaakt wie de 25e Knack Hercule Poirot-prijs, het daaraan verbonden bedrag van 5000 euro en de gepersonaliseerde pen van Montblanc wint.

Ter gelegenheid van de 25e editie van de prijs wordt voor de vierde keer ook een lifetime achievement award uitgereikt. De eer valt deze keer te beurt aan Toni Coppers, die met ‘Jacht’ zijn 25e boek publiceerde. Met dit boek bevestigt Coppers eens te meer zijn talent en vakmanschap. Eregasten op deze jubileumeditie is het beroemde schrijversduo Nicci French. Zij worden in de bloemetjes gezet voor de 25everjaardag van hun succesvolle samenwerking.

De jury van de Hercule Poirot-prijs bestond dit jaar uit voorzitter Geert Lambrecht (Knack-Line-extensions), Linda Asselbergs, Johanna Spaey, Lukas De Vos (nws vrt.be, knack.be), Patrick Van Gompel (journalist) en John Vervoort (Het Nieuwsblad - De Standaard).