Kan consumptiecheque de retail redden?

News / Retail

Op vrijdag 17 juli werd met de publicatie van een Koninklijk Besluit in het Belgisch Staatsblad de invoering van de consumptiecheque in ons land officieel bekrachtigd. Volgend op de publicatie kan Edenred België deze nieuwe oplossing al aan zijn klanten aanbieden. De consumptiecheques hebben als doel tegemoet te komen aan een behoefte onder Belgische bedrijven die hun personeel willen belonen voor hun inspanningen tijdens de coronacrisis en -pandemie. De consumptiecheques dienen daarnaast ook om die sectoren te ondersteunen die het zwaarst getroffen werden door de sluitingsmaatregelen tijdens de lockdown. De nieuwe cheques werken op een gelijkaardige manier als maaltijdcheques of ecocheques. Het gaat over een extralegaal voordeel, wat betekent dat de cheques vrijgesteld zijn van sociale zekerheidsbijdragen en 100% aftrekbaar zijn voor werkgevers die consumptiecheques aan hun werknemers toekennen. De cheques kunnen gebruikt worden in de horeca, kleine ondernemingen of bij dienstverleners die actief zijn in de sport- en cultuurwereld. De consumptiecheque kan tot €300 bedragen en is alleen geldig in België.

"Deze oplossing vertegenwoordigt perfect het DNA en de missie van Edenred: door te innoveren ondersteunen we onze lokale economie en begeleiden we dag in dag uit bedrijven, werknemers én handelaars,” zegt Olivier Bouquet, managing director van Edenred België. "Via onze verkoopteams, die voortdurend in contact staan met bedrijven en handelaars, krijgen we dagelijks vragen over deze nieuwe, fiscaal efficiënte oplossing die als hefboom zal dienen voor de heropleving van lokale bedrijven. Die trend bevestigt nogmaals de resultaten van ons eigen onderzoek, dat we lanceerden toen de regering aankondigde dat ze van plan was een cheque in het leven te roepen om het economisch herstel in België een duwtje in de rug te geven. Daarom hebben we er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat deze consumptiecheques vanaf dag één beschikbaar zijn voor bedrijven, handelaars én consumenten.”

Nieuw platform

Edenred, dat ook Ticket Restaurant en Ticket EcoCheque uitgeeft, kondigde in juni al aan dat het consumptiecheques wilde aanbieden aan bedrijven. Met die cheques kunnen bedrijven hun werknemers wat extra koopkracht schenken. Edenred België heeft ook een platform ontwikkeld voor alle handelaars die gebruik kunnen en willen maken van de nieuwe consumptiecheque. Het platform bereidt hen praktisch voor op de introductie van dit nieuwe product. Handelaars die volgens de wet in aanmerking komen – waaronder ook bedrijven die geen partner zijn van Edenred en handelaars zonder betaalterminals – kunnen via het platform profiteren van de consumptiecheque. Handelaars moeten enkel een formulier invullen om snel beroep te kunnen doen op de terugbetaling van de cheques, die door Edenred worden uitgegeven.