Karl, Kim en Cost laureaten Press Cartoon Belgium 2020

Awards / Media / News

Voor de eenentwintigste editie van Press Cartoon Belgium waren 28 cartoonisten genomineerd met 104 cartoons die in 2019 in de pers zijn gepubliceerd. Aan de jurytafel van de Grote Press Cartoon Prijs Knokke-Heist zaten dit jaar de leden van het selectiecomité van PCB: Karel Anthierens, Stichter PCB, Mark Anthierens, communication officer & redacteur bij Oxfam-België, Paul De Groeve, copywriter, Thierry Tinlot, stripuitgever, en Philippe Warzée, uitgever en directeur van PUB.

Door de coronacrisis en de veiligheidsmaatregelen die daarmee gepaard gaan, is er dit jaar geen prijsuitreiking. Er komt wel een tentoonstelling van het Cartoonfestival in Knokke-Heist, waarin onder meer de genomineerde PCB-cartoons van 2019 te zien zullen zijn. De tentoonstelling zal uitzonderlijk op een gedecentraliseerde manier worden opgezet en in openlucht, gespreid over vier locaties op een wandel- en fietsroute. Deze tentoonstelling loopt van1 juli tot 30 augustus, telkens van 10 tot 18 uur.

Grote prijs: Karl, Trends 21-02-19

Voor PCB 2020 werd de Grote Prijs Knokke-Heist toegekend aan een cartoon van Karl. Een tekening over de acties van Anuna De Wever, verschenen op 21 februari 20198 in Trends.

Context van de cartoon: terwijl Anuna de Wever het klimaatprotest op gang houdt, steken de bewindvoerders hun kop in het zand. En de argumentatie van de jury: "De cartoon van Karl kreeg de eerste prijs omdat hij op een uiterst duidelijke en artistieke manier aantoont wat er in ons land aan de hand is in verband met de klimaatcrisis. Het is de perfecte cartoon: een krachtig beeld met een duidelijke boodschap die bovendien bijzonder knap is weergegeven." Voor deze grote prijs ontvangt Karl een cheque van € 5.000.

page2image8600

Tweede prijs: Kim, Bruzz, 24-04-19

De tweede prijs Knokke-Heist van € 2.000 gaat naar Kim met een cartoon in Bruzz verschenen op 24 april 2019.

Context van de cartoon: de Federale Dienst voor Vreemdelingenzaken wil in een aantal landen campagne voeren om de lokale bevolking tegen te houden naar ons land te migreren. Kim heeft daar een eenvoudige oplossing voor: toon hen het onmenselijke en racistische verleden van ons beleid met Leopold II als uithangbord. En de argumentatie van de jury: "Kim combineert in deze cartoon twee boodschappen en linkt ze aan de actualiteit. Ten eerste het onmenselijke beleid van de Dienst voor Vreemdelingenzaken en ten tweede het latent racisme dat in onze samenleving aanwezig is, gesymboliseerd door het portret van Leopold II. Tweemaal schande voor het Belgisch beleid. En dat allemaal in één beeld."

page3image8344

Derde prijs: Cost., Le Vif, 31-12-19

De derde prijs Knokke-Heist van € 1.000 is voor Cost. met een cartoon in Le Vif verschenen op 31 december 2019.

Context van de cartoon: naar Georges de La Tour: 'De bedrieger met de ruitenaas'. Wie heeft tijdens het jaar de troeven in handen gehad? Boris Johnson verstopt een kaart in zijn zak. Greta Thunberg is de enige die open kaart speelt. De argumentatie van de jury: "De tekeningen van Cost. zijn altijd bijzonder knap en artistiek uitgewerkt. Als ze de actualiteit op zo’n trefzekere manier weergeven met bovendien een verwijzing naareen grootmeester in de schilderkunst, dan heb je niets minder dan een parel van een cartoon."

page4image7584

Cartoonfestival - Editie 2020

Sinds Covid-19 het land en héél de wereld overnam leven we in ongewone tijden. Geenenkele gebeurtenis had zo’n impact op ons sociale en professionele leven als het Corona- virus. Sinds de uitbraak van de crisis werden verschillende opties voor het festival opengehouden. Er is uiteindelijk beslist dat het festival ook in 2020 plaatsvindt, als een positief signaal en een baken van hoop in ons verlangen ons oude leven weer op te nemen. Als bijna 60-jarige is het festival een vaste waarde geworden en daarom wil men dit baken ook dit jaar uitzetten als teken van hoop, met een blik op een betere toekomst. Het festival verlaat wel zijn vaste stek op het strand voor deze editie. Dit is een beslissing om "social distancing" te kunnen blijven garanderen tijdens het festival deze zomer. Het themagedeelte zal een volledige buitententoonstellig worden. Hiervoor zet men de cartoonspots weer in en koppelt men deze aan fiets- en wandelroutes. Daarnaast werkt men ook aan een presentatie van de PCB en Gouden hoed verspreid over verschillende locaties in Knokke-Heist. Ook inhoudelijk gooit men het samen met EOS over een positieve boeg. Met het thema allemaal wil men op een cartoonesque wijze op zoek naar de mogelijke betekenissen van sociale cohesie. Op het parcours van de fiets- en wandelroute zijn vier locaties voorzien waar de Gouden Hoed en de PCB-cartoons worden tentoongesteld: Het cultuurcentrum Scharpoord, Het Zwin, Sincfala en For Freedom.

Meer informatie over het cartoonfestival vindt u op de website, samen met een plattegrond waarop de verschillende plaatsen staan aangeduid: knokke- heist.be/cartoonfestival-knokke-heist.