Keep Calm and Watch Video?

Nielsen-video

Media / News / Research

Nielsen-videoHet is een open deur: het medialandschap is enorm veranderd en er zijn voor kijkers ontelbaar veel mogelijkheden. Maar hoewel veel video wordt gekeken, blijft klassieke televisie heer en meester, zo blijkt ook een een grootscheeps onderzoek van Nielsen. 26% van de onlinerespondenten van een (wereldwijd) onderzoek naar kijkgedrag betaalt voor programma's of video on demand (VOD) via een abonnement op diensten als Hulu, Netflix or Amazon, terwijl 72% zegt gewoon te betalen voor een klassieke televisieverbinding. In Noord-Amerika (35%) en het Verre Oosten (32%) ligt het aantal niet-klassieke kijkers iets hoger. In Europa gaat het om 11%, en België volgt met 11% dat Europese gemiddelde.

“Het medialandschap is complex, maar de groei van diensten die video-on-demand aanbieden creëert kansen voor àlle spelers in het ecosysteem van de media," zegt Megan Clarken, president Nielsen Product Leadership. “Voor kijkers, adverteerders en content providers duiken voordelen op als geweten is op welke manier de dynamiek van het kijken verandert en vooral: waarom dat zo is. Content zal altijd 'king' blijven en consumenten zullen een steeds grotere controle en formattering opeisen van de kijkervaring. Providers die inspelen op die twee vragen, hebben een voordeel."

Nog te onthouden uit dit onderzoek: 68% heeft geen plannen om het abonnement op het klassieke televisie-abonnement op te zeggen, 32% wil wel (op termijn) die kabel (of een andere vorm van verbinding) het huis uit. Ook op deze vraag is Europa terughoudender, met 17%. En België (met goede netwerken) is dat zelfs niet meer dan 6%. En tussen droom en daad... want inderdaad, volgens (ander) onderzoek van Nielsen uitgevoerd in de Verenigde Staten is er een groot verschil tussen mensen die zeggen dat ze het klassieke abonnement willen opzeggen en het aantal mensen dat dit ook echt doet. Met andere woorden: wie intekent op een nieuwe dienst, doet dat meestal 'on top' van het bestaande abonnement. Het maakt de opdracht om kijkers te winnen er niet gemakkelijker op voor wie inhoud aanbiedt!