Ketnet gaat op zoek naar het Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar

Media / News

In navolging van de verkiezing van het Woord van het Jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de elfde keer op zoek naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale. Het nieuwskanaal voor tieners van VRT NWS, nws.nws.nws, gaat voor de derde keer op zoek naar het Tienerwoord van het Jaar. Bijzonder bij beide shortlists is dat er ook dit jaar geen coronawoorden verkozen werden door de kinderen en jongeren. Ook de populariteit van TikTok valt af te leiden uit de twee lijsten. Zowel voor Kinderwoord als Tienerwoord werd een woord genomineerd dat zijn oorsprong kent op TikTok.

Shortlist Kinderwoord

Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, gaat voor de elfde keer op zoek naar het woord van het Jaar. Vorig jaar werd Ewa Drerrie verkozen door de Ketnetters, dat wil zoveel zeggen als 'hé gast'. De vorige kinderwoorden van het jaar waren Karma (alles wat we doen, denken of zeggen, komt uiteindelijk weer bij onszelf terug) in 2019, Boeie (wat maakt dat uit?) in 2018, Ewa Ja (awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van) in 2017, dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015, OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

De genomineerde woorden voor 2021 zijn:

 • Ma Stobbe: betekent ‘stop’, maar dan cooler uitgesproken. Komt van TikTokker @timonverbeeck
 • Bro: broer, aanspreekvorm voor een vriend (‘Kom mee, bro’)
 • Lol:  laughing out loud, wanneer iets grappig is (‘Lol, kijk daar!’)
 • Gast: kerel of vriend (‘Dat is echt niet waar, gast’)
 • Bruh: meestal reactie op een domme vraag ‘Bruh, meen je dat?’ of als iets grappigs of doms gebeurt als iemand tegen een paal loopt, zeg je bruh’

Ketnetters kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be. De stemming wordt afgesloten op zondag 12 december omstreeks 18 uur. Welk woord het geworden is, kom je te weten op maandag 13 december omstreeks 17.55 uur in Karrewiet op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Shortlist Tienerwoord

Vorig jaar ging het nieuwskanaal voor jongeren nws.nws.nws voor de tweede keer op zoek naar het Tienerwoord van het jaar. De jongeren kozen toen voor Simp, wat wil zeggen: iemand die veel te veel doet voor iemand die hij leuk vindt. In 2019 werd het allereerste Tienerwoord verkozen: Yeet (joepie).

De genomineerde Tienerwoorden van 2021 zijn:

 • Sheesh: wow, amai, wtf, wajow. Komt van tiktok en is een uitroep wanneer je onder de indruk of verrast bent, wordt uitgesproken op hoge toon
  bijvoorbeeld: “Jullie mogen allemaal een uur vroeger naar huis.” “Sheesh!”
 • Drip : cool, toffe stijl, vooral over iemands look of outfit
  bijvoorbeeld: “Waar haalt die kerel zijn kleren? Hij heeft zieke drip.”
 • BAS: afkorting voor bitches ain't shit/boys ain’t shit. Maar wordt niet altijd letterlijk in die betekenis gebruikt. Je zet het achter een uitspraak om een statement te maken.
  bijvoorbeeld: “Dat meisje heeft mij weer geskipt. Bas.” Maar ook “Het weer is echt slecht in België. Bas man.”
 • Fissa: feestje
  bijvoorbeeld: “Kom allemaal af, fissa bij mij thuis!”
 • Bestie: beste vriend of vriendin. Wordt vaak een beetje sarcastisch of om te lachen gebruikt
  bijvoorbeeld: “Ik heb een samenvatting gekregen van Julie.” “OMG, zijn jullie nu besties?”

Stemmen kan via het Instagramkanaal nws.nws.nws van maandag 6 december tot en met zondag 12 december omstreeks 18 uur. Het Tienerwoord van het jaar wordt bekend gemaakt op maandag 13 december omstreeks 17.45 uur bij Gillis & Govaerts op MNM en op de Instagramfeed van nws.nws.nws.

Al helemaal mee met de leefwereld van kinderen en jongeren? Voor wie daar nog meer over wil weten: binnenkort leest u in PUB Magazine een interview met Jelle Mels, journalist en host van Karrewiet op televisie en TikTok. Hij had het, in het kader van de rubriek Your Turn, met creative Chiara Scherpereel over mediaconsumptie bij jongeren en hun kijk op reclame.

 • Geen artikel