Kevin Celis (TBWA) brengt oud Leuvens witbier terug tot leven

News / Retail

Wie thuis is in de bierwereld zal ongetwijfeld een déjà vu gevoel hebben. De geschiedenis herhaalt zich namelijk. Een halve eeuw nadat naamgenoot Pierre Celis het Hoegaardens witbier nieuw leven had ingeblazen, komt Kevin Celis met zijn interpretatie van het Leuvens witbier. En laat het duidelijk zijn het is puur toeval.

Kevin Celis heeft namelijk geen achtergrond in de bierwereld, maar is een creatief ondernemer. Hij werkt(e) voor verschillende communicatiebureaus zoals TBWA en RCA en runt zijn eigen creatieve studio Teeville. Maar dit verhaal begon zo’n 3 jaar toen hij van Herk-de-Stad naar Leuven verhuisde. Samen met zijn vriendin hadden ze een huis gekocht in het gezellige straatje La Vignette. Eigenlijk niks speciaals, maar net op dat moment werd ‘Leuven Vlaams’ herdacht en Celis wou weten waarom hij in een straat woonde met een Franse naam.

Rondvraag bij de buren en een bezoek aan het stadskantoor maakten hem niks wijzer, maar de oplossing lag bij het stadsarchief: de straat is genoemd naar de vergeten Leuvense brouwerij La Vignette, die de ruime regio van de straat omvatte. Op de hoek van de straat stond er echter een lelijk geworden betonnen hutje van de stroomvoorziening, en met steun van de buren en Stad Leuven mocht hij hierop muurschilderingen aanbrengen gebaseerd op beeldmateriaal van de brouwerij La Vignette. De brouwerij was echter opgekocht in 1937 door Artois met de bedoeling om haar te doen verdwijnen. Met als gevolg: drie foto’s, een bierflesje en enkele bierglazen. Met het weinige beeldmateriaal finaliseerde hij, samen met handlettering artiest Geertrui Storms, de muurschilderingen.

Maar het project kreeg nog een staartje: tussen het weinige beeldmateriaal zat er een authentiek bierrecept van het La Vignette witbier. Het was door brouwmeester Georges Lacambre neergeschreven in 1851. Met dit recept klopte hij aan bij brouwerij De Vlier en samen met brouwer Marc maakte hij zijn interpretatie van dit authentieke recept, met als resultaat een verfrissend, volmondig witbier van 5,5%. Oorspronkelijk was het plan om dit bier éénmalig te brouwen, maar het smaakte naar meer. En dus startte Celis een crowdfunding om dit witbier nieuw leven in te blazen. Meer over het bierproject ontdekt u hier