KIKK 2019 neemt duik in digitale en creatieve cultuur

Agenda / News

KIKK FestivalZin in een stadswandeling doorheen de toekomst? Het KIKK-Festival in het Namen biedt er alvast een blik op, reflecteert en reikt ideeën aan, in een groene stadsomgeving met respect voor de natuur. Al van bij het ontstaan van KIKK in 2011 krijgen bezoekers een zicht op hoe onze samenleving er kan uitzien. KIKK nodigt iedereen uit mee te bouwen aan de wereld van morgen.
Tijdens de negende editie, van 31 oktober tot 3 november, stelt het festival de deuren wagewijd open voor de nieuwste technologieeën en alle mogelijke afgeleiden daarvan: kunst en design, architectuur, de nieuwste tendenzen in de media, de wereld van de wetenschap en ondernemingen. KIKK wil een springplank vormen voor creativiteit binnen onze landsgrenzen en ver daarbuiten. Hoe? Door de digitale kunsten in de kijker te zetten.
KIKK FestivalOp het vierdaags programma staan allerhande conferenties met meer dan 50 internationale sprekers, indrukwekkende installaties doorheen de stad, de KIKK Market en KIKK in Town, een kunstenparcous dat voor deze editie Afrika naar de straten van Namen brengt en hiermee de stad een extra AfriKIKK bezorgt.
Op de KIKK Market kan je allerhande producten van jonge ondernemingen ontdekken. Bezoekers kunnen Namen leren kennen dankzij KIKK in Town – een gratis parcours met een dertigtal digitale en kunstinstallaties, in- en outdoor. Dit jaar is de centrale rol weggelegd voor Afrikaanse kunstenaars die het evenement een AfriKIKKaanse touch geven. Tegelijk wordt de impact van technologie op onze maatschappij (op de mens, fauna en flora) onder de loep genomen en kan de prachtige architectuur van de stad vanuit een compleet andere invalshoek worden bekeken. Voor die gelegenheid werd trouwens een uniek stadsplan opgesteld.
Onder de vijftig genodigden rekent KIKK onder andere de Oostenrijker Stefan Sagmeister, één van de belangrijkste vormgevers van vandaag die onder andere voor HBO, de Rolling Stones, Lou Reed, het Guggenheimmuseum en Time Warner werkte. Hij zal vertellen hoe design kan leiden tot geluk. Mala Kumar heeft een meer sociale invalshoek en analyseert identiteit, met als doel de technologie toegankelijker te maken. Zij werkt samen met UNICEF om het welzijn van mensen in ontwikkelingslanden te verbeteren. De Italiaanse onderzoekster en schrijfster Donatella Della Ratta zal tijdens het KIKK-Festival tussen de regels lezen van haar meest recente werk ‘Shooting a Revolution Visual Media and Warfare in Syria’.
Meer informatie over het programma vindt u op de website van KIKK Festival.