KMSKA lanceert art security tokens met Untitled Workers Club

Crea / News

Het KMSKA (Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) heeft met Rubey een blokchainproject uitgewerkt om een nieuw werk van James Ensor te kunnen aanbieden, Carnaval de Binche, een werk dat al lang in privécollecties zit. Rubey is een project van Christophe Ghewy en Gwenn Nevelsteen van Untitled Workers Club, Maarten van Doorslaer en Marcell De Vries van 2140 Consulting en Peter Hinssen. Kunstaankoop wordt op die manier gedemocratiseerd en het KMSKA werkt tezelfdertijd aan een collectiebeheer 2.0.

Het project laat toe het werk van James Ensor in de collectie van het KMSKA op te nemen (en te tonen vanaf de heropening van het museum vanaf 24 september 2022). Het doek werd virtueel opgedeeld in een groot aantal gelijke deeltjes en elk van die deeltjes werd een art security token. Wie zo'n token koopt, heeft dus een deeltje van het schilderij in zijn bezit, voor tien jaar. Want het museum krijgt het doek voor die periode in bruikleen. Na die tien jaar wordt het doek verkocht en wordt de opbrengst verdeeld over de eigenaars van de tokens. Vijftien investeerders legden al het bedrag al neer, via tokens wordt een deel nu op de markt gebracht.
 
Voor het KMSKA is dit het begin van een nieuwe manier van communicatie met zijn bezoekers. Luk Lemmens, voorzitter van het KMSKA: "Het KMSK wordt meer dan een plek waar kunst getoond wordt. We zitten volop in op het betrekken van de bezoekers en de token holders bij onze collectie en werking." Het museum wil een community uitbouwen door een hechte relatie met investeerders aan te knopen. Zo zal het KMSKA in de periode rond de heropening alle token folders uitnodigen om op een exclusief moment het werk waarin zij investeerden te komen bezichtigen. Daarnaast worden ze regelmatig op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen van 'hun Ensor'. Wordt het schilderij tijdelijk uitgeleend aan een buitenlands museum of zijn er nieuwe wetenschappelijke inzichten, dan horen de token holders dit als eerste. 
 
De art security tokens zijn géén NFT's: ze opereren in een geregulariseerde markt en dat is een wezenlijk verschil. De uitgifte van de art security tokens is gebonden aan financiële wetgeving, zodat investeerders dezelfde wettelijke bescherming krijgen als investeerders in aandelen, obligaties of andere effecten. Bitcoins en NFT's kennen geen duidelijk wettelijk kader. Art security tokens vertegenwoordigen bovendien een waarde in een fysiek bestaand product.