Knack maakt ‘Maai Mei Niet’ groter dan ooit

Media / News / Sustainability

Voor het vierde jaar op rij roept Knack u samen met HOGENT, KU Leuven, Mijn Tuinlab, Natuurpunt, Velt, Het Ministerie voor Natuur en Week van de Bij van Departement Omgeving op om in mei (een deel van) ons gras niet te maaien.

Het gaat niet goed met de Vlaamse graslanden en daardoor ook niet met onze biodiversiteit. De laatste decennia zien we een achteruitgang van inheemse bloemen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivers. Dat komt onder meer door een gebrek aan ruimte en voedsel en door de versnippering van ons landschap.

Vlaanderen telt zo’n 2,5 miljoen tuinen, die samen 10 tot 12 procent van het grondgebied innemen. Gemiddeld bestaat de helft van zo’n tuin uit gazon. Als we er allemaal voor zorgen dat er meer bloemen in ons gazon bloeien, kan dat dus een grote impact hebben. Elke extra vierkante meter bloeiende bloemen levert immers extra stuifmeel voor insecten op. In 2021 gaven we met zijn allen dagelijks 14 miljoen bijen te eten, in 2022 17 miljoen en in 2023 maar liefst 21 miljoen.

Dit jaar kan het nog beter. Zoals je misschien in De Droomfabriek op VRT 1 hebt gezien, krijgt de actie daarvoor hulp van een superheld: Grassie. Hij wordt het nieuwe gezicht van Maai Mei Niet. Hoogtepunt van de actie is het bloementelweekend op 25 en 26 mei. Dan kom je niet alleen te weten hoeveel bijen en andere insecten je extra te eten hebt gegeven, maar ook hoe de rest van Vlaanderen het heeft gedaan.

Om de impact van de actie concreet te maken, ontwikkelde Knack in samenwerking met KU Leuven een nectarscore, die uitdrukt hoeveel nectarsuiker een gazon per dag produceert. Wil je je persoonlijke nectarscore kennen?

  1. Tel tijdens het bloementelweekend (24 tot en met 26 mei) de bloemen op een vierkante meter ongemaaid gras en registreer ze op knack.be/maaimeiniet.
  2. Je krijgt uw nectarscore meteen via e-mail toegestuurd. 
  3. Vervolgens berekent professor Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven) op basis van al die individuele scores de Nationale Nectarscore. Die wordt op woensdag 5 juni in Knack bekendgemaakt.