Kom op tegen Kanker en DDB lanceren nieuw seizoen van #WhatTheSmoke

Crea / News

Na het succes van de vorige #WhatTheSmoke-campagne zetten Kom op tegen Kanker en DDB, samen met bekende TikTok-koppen, opnieuw een heuse sensibiliseringscampagne op poten om jongeren bewust te maken van de negatieve gevolgen van roken.

Uit het jaarlijks onderzoek van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs blijkt dat 1 op de 20 jongeren tussen 12 en 15 jaar regelmatig rookt en zich nog steeds weinig bewust is van de ernstige gevolgen. Op tijd sensibiliseren blijft dus nodig, want wie niet begint met roken, moet ook nooit stoppen.

Klassieke sensibiliseringscampagnes dringen moeilijk door bij deze doelgroep. Daarom lanceerden DDB en Kom op tegen Kanker vorig jaar een TikTok-estafette: één verhaal, verschillende afleveringen met de grootste Vlaamse TikTok-influencers. En omdat het zo’n succes was, herhaalde DDB de formule ook deze keer.

Geen klassieke estafette deze keer, maar een reeks WhatTheSmoke?!-challenges: elke TikTokker daagt een andere influencer uit om een negatief gevolgen van roken in de kijker te zetten.

Zo werd Stien Edlund al uitgedaagd voor een conditiechallenge, Steffi Mercie probeerde -door rokende paspoppen te ontwijken- geen brandplekken op haar kleren te krijgen, Anneleen Debaveye werd gechallenged om manieren te zoeken om iemand niet te doen starten met roken. Nick Ooms aka Nickxerr wil jongeren ook bewust maken van het feit dat sigaretten rechtstreeks te linken vallen met erectiestoornissen en Timon Verbeeck wil jongeren aanzetten: “ma stobbe met roken” met een anti-rook lied. Een hit in wording. Ook Boris en Broer, Amir Motaffaf, Elias Verwilt en Gerben Tuerlinckx werden uitgedaagd met #WhatTheSmoke-challenges.

Resultaat? Telkens een hilarische TikTok-video die jongeren op een grappige manier ontmoedigt om te starten met roken. Als de bliksem naar het scrollhol TikTok om alle afleveringen te ontdekken.

Credits

Klant: Kom op tegen Kanker

Klantcontact: Anke Berckmans, Cathy Rigolle, Marina Van den Nouweland

CD: Kwint De Meyer

Creation: Simon Detournay, Celestin Metens, James Gambrill, Jan Schraeyen, Ellen Potoms, Jasper Declercq, Kwint De Meyer

Strategy: Dieter Riemaeker, Fiona Boyle, Marie Geens

Connection Planning: Fiona Boyle

Account Management: Soraya Hellara, Anna Herbosch

Design: James Gambrill

PR: TBWA Reputation - Anneleen Coppens, Nell Dumortier

Social: Ellen Potoms

Production: De Mensen & Make

Creative Director: Kwint De Meyer

Director: Jasper Declercq

TV Producer: Shana Duprez

Producer: Rana Cools

Post-producer: Shana Duprez / Rana Cools / Sofie Gebruers

Editor Offline: Florent Van Kerckhove

Editor Online: Kobe Van Baekel

DOP: Amir Motaffaf