Koningin van de eventsteden

Communication / News

Oostende blijft in de kijker lopen als de place to be voor evenementen. Zo oogst de badstad met het hoge belle-époquegehalte al jaren bijval met haar spraakmakende festivals, die intunen op afgelijnde doelgroepen. Het coronavirus hakt dit jaar in op het aanbod, al wordt gezocht naar creatieve oplossingen op kleine schaal. En de gedachte achter het evenementenbeleid in de koningin der badsteden? “Een goed event kenmerkt zich door een uitgebalanceerd publiek van lokale bewoners en bezoekers.”

Peter Craeymeersch is de drijvende kracht achter Toerisme Oostende. De directeur en zijn team zorgen ervoor dat het toerisme in de Koningin der Badsteden het hele jaar door floreert. “In februari organiseerden wij het olympisch kwalificatietornooi voor de Belgian Cats in de Versluys Dôme. Eind januari 2021 zijn we dan weer gaststad voor het WK veldrijden. De voorbije twee decennia hebben Toerisme Oostende en de stad Oostende forse investeringen gedaan om ook buiten het toeristische hoogseizoen events op touw te zetten en er een markt voor te creëren. Die inspanningen werpen hun vruchten af.”

In Kursaal Oostende staan elk jaar een 200-tal eventdagen geprogrammeerd. Alle zintuigen worden er geprikkeld met muziek, dans, kunst, lekker eten, vertier en plezier. Ook het Filmfestival Oostende maakt deel uit van de vaste waarden. Net als onder meer Theater Aan Zee, het streetartfestival The Crystal Ship, de culinaire proeverij A l’Ostendaise, het maritieme festival Oostende voor Anker, de zevendaagse Paulusfeesten en de kersthappening Winter in het Park. “Maar ook externe organisatoren vinden hun weg naar ons. Denk bijvoorbeeld aan Ostend Beach en het concert van Rammstein. Stuk voor stuk evenementen die het toerisme in onze badstad een boost geven,” aldus Peter Craeymeersch.

Walk of fame

Het Filmfestival Oostende is een must see voor wie van de betere cinema houdt. De focus op de Vlaamse film, de aparte benaderingswijze van het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes en onontdekte Europese films garanderen een complementair programma. Eén van de hoogtepunten is de uitreiking van De Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Peter Craeymeersch: “Sinds de start van het festival in 2007 hebben wij de rode loper uitgerold voor beroemde nationale en internationale gasten zoals Matthias Schoenaerts, Jean-Claude Van Damme, Pierce Brosnan en Jane Birkin. Zij kregen telkens hun ster op onze walk of fame op de zeedijk.”

[...] Het volledige artikel leest u in PUB Magazine 3 vanaf p.86