Wielrijdersbond in een nieuw truitje

belgiancycling

Crea / Design / Media / News

belgiancyclingAl jaren kampt de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) met een oubollig imago. Met de hulp van Decom en Atelier 44 werkte de federatie aan een uitgebreide rebranding om haar visuele identiteit en communicatie fors te moderniseren. Bij de aankondiging van de Belgische selectie voor het WK in Doha stelde de KBWB zijn nieuwe look en feel voor aan de pers.

Door de jaren heen is de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond verschillende logo’s en namen door elkaar beginnen te gebruiken. De merkarchitectuur van de KBWB was daardoor niet langer consistent. Ook zijn imago was niet meer van deze tijd. Het werd dus hoog tijd voor een rebranding die de moderne werking van de federatie uitstraalt.

Om de hele operatie in goede banen te leiden, deed de federatie een beroep op Decom en Atelier 44. “We streven ernaar om onze federatie verder te professionaliseren”, legt bondsvoorzitter Tom Van Damme uit. “Vandaar dus dat we onze rebranding hebben toevertrouwd aan communicatiespecialisten die voeling hebben met de wielersport.

Decom en Atelier 44 gingen de uitdaging aan. Zo werd binnen de federatie een werkgroep opgericht, met daarin onder meer bondscoach Kevin De Weert, om een uitgebreide strategische oefening te maken. Bedoeling ervan was om de missie, visie en waarden van de KBWB te analyseren en te moderniseren. De conclusies vormden de basis voor de ontwikkeling van een nieuw logo, naam en huisstijl.

Het nieuwe logo bevat vier sleutelelementen: ‘Belgian Cycling’ (de nieuwe, veel meer herkenbare naam van de KBWB), de Belgische driekleur (illustreert beide vleugels van de federatie en de opgeheven armen van de overwinning), de stichtingsdatum van de federatie (benadrukt het rijke verleden ervan) en het historische blauw van de allereerste nationale wielertrui uit het Alcyon-tijdperk. Het sobere resultaat oogt modern en retro tegelijk en is intussen al naar meer dan 40 dragers uitgerold: van naamkaarten over roll-ups tot de truitjes voor het wereldkampioenschap in Doha (Qatar), van 9 tot 16 oktober.

Naast de rebranding organiseerde Decom ook twee workshops op maat over sociale media, om het communicatie- en marketingteam van de federatie verder te helpen professionaliseren. Na de rebranding en de begeleiding rond sociale media is nu het luik ‘content’ aan de beurt. Wordt vervolgd!

belgiancycling