Kopen wordt politieke daad

Marketing / News / Research

buying consumers sharon-mccutcheon-556371-unsplashZinvol zijn is goed voor het bedrijfsleven: 77% van de consumenten koopt merken die hun waarden delen. De lijst van Meaningful Brands van Havas levert - in afwachting van het Belgische luik in april - alvast enkele nuttige globale weetjes op. Google, PayPal, Mercedes-Benz, WhatsApp, YouTube, Johnson & Johnson, Gillette, BMW, Microsoft en Danone maken de top tien uit van Meaningful Brands® 2019 rankings. Retail, elektronica en voeding zijn de drie belangrijkste industrieën voor West-Europa. Anders dus dan voedsel, auto's en transport voor Oost-Europa en consumptiegoederen, voedsel en entertainment voor Noord-Amerika.
Liefst 77% van de merken kan eenvoudigweg verdwijnen zonder dat iemand zich daar iets aan gelegen zou laten liggen. Dit is een stijging van drie punten ten opzichte van de resultaten van 2017! Nog nuttig om te weten: betekenisvolle merken presteren 134% beter dan de aandelenmarkt. Deze merken hebben ook een hoger rendement op KPI's, zoals 24 punten meer voor aankoopintentie en 39 punten voor belangenbehartiging.
Kopen wordt politieke daad
Te midden van politieke onrust gebruiken consumenten hun koopkracht om een standpunt in te nemen. 55% van de consumenten is van mening dat merken een belangrijkere rol spelen dan onze overheden om een betere toekomst te creëren. Kopen wordt dus allengs een politieke daad, en de macht van consumenten om verandering te beïnvloeden is groter dan ooit. "Er bestaat geen twijfel over. Zinvol zijn is goed voor het bedrijfsleven! Onze bevindingen laten zien dat consumenten merken belonen die van de wereld een betere plek willen maken en die hun waarden weerspiegelen. Een massale 77% van de consumenten geeft er de voorkeur aan om te kopen bij bedrijven die hun waarden delen. Merkactivisme wordt een cruciaal onderdeel van de strategie van een merk," benadrukt Maria Garrido, Chief Insights Officer, Havas Group en SVP Brand Marketing, Vivendi.
Inhoud voldoet niet
De inhoud voldoet bij lange na niet aan de verwachtingen van de consument. Terwijl 90% van de consumenten verwacht dat merken content leveren, is meer dan de helft van de content van merken niet zinvol voor de consument, overstemd door contentruis, waaronder 473.000 verzonden tweets en 4m-video's die elke minuut op YouTube worden bekeken. Door de relatie tussen de prestaties van een merk, de betekenis van het merk en de inhoud die het produceert te volgen, laat Meaningful Brands 2019 zien dat merken de effectiviteit van hun content dringend moeten opvoeren om met mensen in contact te komen en het bedrijfsrendement te verhogen. "Merken missen echte kansen om content te creëren die de rommel doorbreekt en een betere interactie met het publiek mogelijk maakt door middel van entertainment, evenementen en andere inhoudelijke activaties. 58% van de content die door 's werelds grootste 1800 merken wordt gecreëerd, is slecht, irrelevant en levert geen resultaten op. Het is gewoon niet zinvol voor consumenten," waarschuwt Barbara Marx, global director of Meaningful Insights, Vivendi Brand Marketing. Maar toch levert zinvolle zeker resultaten op. Meaningful Brands 2019 onthult een correlatie van 72% tussen de effectiviteit van de inhoud en de impact van een merk op het persoonlijke welzijn. Hoe groter de impact op het gelukkiger maken van ons, hoe betekenisvoller een merk wordt - betekenisvol zijn is zeker goed voor het bedrijfsleven.