Lee Jeans gaat back to nature

News / Retail / Sustainability

Lee Jeans heeft ‘For a World That Works’ opgestart. Daarmee verbindt het jeansmerk zich ertoe verbindt in de hele productieketen te zoeken naar de meest duurzame leveranciers, productiemethoden en eco-innovaties die beschikbaar zijn, van grondstof tot afgewerkte kleding. 

‘For a World That Works’ combineert de lopende duurzame initiatieven van Lee Jeans met een reeks nieuwe innovaties. Ze zijn allemaal ontworpen om het engagement van het merk om te streven naar een betere toekomst voor mens en milieu te weerspiegelen. Binnen de ontwikkelingsactiviteiten zijn er drie hoofdinitiatieven: Indigood Denim, Back to Nature en Sustainable Selvage.

Back to Nature bestaat uit stukken die helemaal biologisch afbreekbaarzijn. Ze zijn vervaardigd uit volledig composteerbare katoenlinnen stoffen en hebben geen klinknageltjes. Wanneer het kledingstuk niet langer nuttig is, kunnen de knopenworden losgeschroefd voor hergebruik en kan de rest gewoon bij het compost worden gegooid. Daar vergaat het en zal het volledige kledingstuk terugkeren naar Moeder Aarde. De Rider-mannenvest en de Rider jeans in stug ecru denim zijn al beschikbaar binnen dit initiatief. Voor vrouwen is er naast een lange versie met riem van de Rider-vest ook een wijde jeans in stug ecru denim.

Indigood Denim is een verftechniek met schuim waar geen water voor nodig is en die 89% minder chemicaliën en 65% minder energie verbruikt dan traditionele verftechnieken. Lee Jeans heeft aan dit proces gewerkt om een collectie te ontwikkelen die voorzien is van karakteristieke details zoals een zwarte biologisch afbreekbare patch, een kleurrijke Lazy S op de achterzakken en gerecycleerde bevestigingen. Vanaf de collectie Spring Preview ’20 is dit te zien op twee verschillende wassingen van de mannenjeans Luke slim tapered fit.

Sustainable Selvage is een continue samenwerking met de Italiaanse denimproducent Candiani. Dit resulteert in een reeks jeans waarvoor minder energie, water en chemicaliën nodig waren. Duurzame productie- en afwerkingsprocessen omvatten het gebruik van Kitotexkleuring, afkomstig van de voedselverwerkende industrie, Indigo Juice-kleuring, een meer oppervlakkige garenverf, en minerale kleuring, die gebruik maakt van verf van N-Denim en Earthcolours. Deze laatste wordt gewonnen uit onbenut natuurlijk afval. Duurzame textielbehan- delingen zijn onder andere laseren, hier worden geen chemicaliën bij gebruikt, E-Flow waarbij minder chemicaliën en water nodig is, en PP-spray (gebruikt voor het creëren van afgesleten effecten) die is vervangen door een milieuvriendelijk bleekmiddel.

Ondertussen blijft Lee Jeans gerecycleerd, biologisch katoen en alternatieve katoenen stoffen introduceren in haar collecties, als deel van haar streven naar duurzame praktijken.