Leve de Grote Lenteschoonmaak

Uit een onderzoek over het gedrag van de Belgen tijdens de grote lenteschoonmaak, uitgevoerd door TNS voor de veilingsite eBay, blijkt dat 97% van de respondenten opruimen ongeacht de frequentie en de tijd van het jaar. Meer dan de helft van de Belgen kuist op op een willekeurig moment, in tegenstelling tot één op de tien Belgen die een vast moment verkiest. Maar 'de grote lenteschoonmaak' is een gebeurtenis waar de Belgen wel degelijk aandacht aan besteden: minstens één op de drie Belgen houden eraan. De belangrijkste redenen die de Belgen weerhouden om op te ruimen zijn tijdsgebrek (29%), spullen niet willen weggooien (17%) en luiheid (14%). Vandaag de dag verkoopt één op de drie artikelen online die ze niet meer gebruiken. Deze praktijk leverde hen vorig jaar gemiddeld 144 euro op.
Meer dan vier Belgen op tien (44%) schenken spullen die ze niet meer gebruiken aan het goede doel. Deze trend uit zich eerder bij vrouwen (51%) dan bij mannen (38%). Het weggeven van spullen aan familieleden of vrienden staat op de tweede plaats (38%). De niet gebruikte spullen vinden daarnaast oen nieuwe eigenaar online doordat één op de drie Belgen ze verkoopt op internet. Dit wordt eerder gedaan bij jongeren tussen 18 en 24 jaar (35%) dan bij personen ouder dan 55 jaar (18%). Het blijft verrassend dat drie Belgen op tien hun spullen die ze niet meer gebruiken weggooien.
Volgens het onderzoek zou bijna de helft van de Belgen overwegen om tweedehandsartikelen online te kopen omdat bepaalde spullen niet meer te koop zijn in de winkel. Zes Belgen op tien profiteren van online aanbiedingen om zaakjes te doen. Bijna één derde houdt van het gemak en de snelheid van online kopen. Voor één op de vier de Belgen is het grootste voordeel van online kopen dat dit op eender welk moment van de dag mogelijk is.
Hoewel één vijfde van de bevolking nog nooit tweedehandsartikelen heeft verkocht, verkoopt de helft ze wel minstens één keer per jaar. Zowat 19% van de Belgen verkoopt minstens één keer per maand, 5% minstens één keer per week. De grote meerheid (73%) van de Belgen verkoopt artikelen die tot hem toebehoren of die hij zelf gekocht heeft, maar 35% onder hen verkocht ooit spullen die toebehoorden aan een ex. In mindere mate profiteren twee ouders op tien van de grote schoonmaak om spullen van hun kinderen weg te gooien. 18% van hen heeft zelfs al speelgoed verkocht zonder de kinderen te verwittigen.
De top 10 van meest verkochte artikelen online ziet er als volgt uit:
1. Kledij en accessoires : 23%
2. Boeken : 18%
3. CD’s en DVD’s : 14%
4. Speelgoed : 13%
5. Meubelen : 12%
6. Video games : 10%
7. Elektrische huishoudtoestellen : 9%
8. GSM en Smartphones : 8%
1 Methodolgie : Online studie TNS voor eBay gerealiseerd van 3 tot 7 maart 2016 met een steekpreof van 1016 volwassenen woonachtig in België tussen 18-24 jaar.
9. Verzamelobjecten : 7%
10. Multimedia (foto, video) : 6%
Kunstvoorwerpen, zonnebrillen en muziekinstrumenten zijn met 2% de voorwerpen die volgens de Belgen het minst online verkocht worden.
In het algemeen zijn de Belgen zich van bewust dat online verkoop van tweedehandsartikelen voordelen met zich meebrengt. Zes Belgen op tien vinden dat tweedehandsartikelen verkopen op internet een verantwoordelijke manier is om zich ervan te ontdoen. Meer dan de helft (54% ) verkiest de snelheid ervan. De meerderheid van de ondervraagden ziet ook een lucratieve bron van inkomsten in online verkoop. Die opbrengsten gebruikt de meerderheid van de Belgen voor de financiering van hun hobby’s - en 37% om de kleerkast te vernieuwen. Het merendeel hiervan zijn vrouwen (40%).
De Belgen verkiezen online platformen, of het nu gaat over verkopen (42%) of kopen (37%) van tweedehandsartikelen. Op vlak van kopen is de tweede plaats weggelegd voor de verkoop in gespecialiseerde handelszaken (18%) en garageverkoop (17%). Voor de verkoop geven de Belgen een lichte voorkeur aan garageverkoop (17%), boven gespecialiseerde handelszaken. De gemiddelde jaarlijkse inkomsten gegenereerd door de online verkoop van tweedehandsartikelen bedraagt 141 euro. Bijna één tiende van de bevolking zou zelfs tussen de 200 en 500 euro verdiend hebben. De Belgen zien het potentieel in de online verkoop echt wel in, want ze schatten hun opbrengsten op 198 euro per jaar.
Volgens de studie van eBay en TNS gebruikt 62% van de Belgen geen enkel collaboratief platform en slechts 21% wel. Zowat 16% van de ondervraagden twijfelt hierover. Wanneer gevraagd wordt naar de diensten die ze verkiezen op online platformen, luiden de antwoorden: online verkoop van artikelen (59%), wagen te delen (16%), sociale media (16%), verhuur van vastgoed (13%) of het delen van verkeersinformatie (13%). Er bestaat dus nog een groeimarge van 40% van de Belgen die zich klaar voelen om collaboratieve platformen te gebruiken in de toekomst.
PR account manager - Wavemakers
Welkom bij Wavemakers Bij Wavemakers hebben we een passie voor baanbrekende PR en […]
Hoofd Communicatie - UGent
Context Ben jij een ervaren communicatieprofessional met een strategische visie en sterke leiderschapskwaliteiten? […]
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]