Leven we straks in smart cities? (En wie betaalt daarvoor?)

SmartCities

Innovation / News

SmartCitiesWaar gaat het heen met de stad? Door de eeuwen heen hebben we steden ontworpen als oplossing voor het samenleven en -werken van mensen. Maar de stad is ook een probleem: files, vervuiling, onveiligheid en vereenzaming bedreigen ons stedelijk model. Wonen we over 20 jaar allemaal in slimme steden? Apps, drones en camera's overal? Maakt technologie ons leven alleen maar aangenamer? Dat zijn maar enkele van de vragen waarop het boek Smart Cities van Pieter Ballon een antwoord tracht te geven. Hij is communicatiewetenschapper en historicus. Hij is professor aan de VUB en directeur bij iMinds, waar hij verantwoordelijk is voor de Smart City-activiteiten in Vlaanderen en Brussel.

Nu is er een golf van technologie op komst die onze steden leefbaar kan houden en slimmer kan maken, stelt Pieter Ballon vast. Mobiele apps, sensoren, slimme camera's en drones maken het mogelijk om de stad te innoveren. Maar ook onze grootste angsten kunnen bewaarheid worden: hoe vermijden we een privacynachtmerrie?

Interessant voor al wie mobile marketing op de voet volgt is het hoofdstuk Wie wint de battle for the streets'? De 'smartisering' van onze steden is volop bezig en "de strijd om de publieke ruimte (is) geen louter academische bekommernis," zegt Pieter Ballon, die beseft dat deze nu al volop en doelbewust wordt uitgevochten door een aantal grote bedrijven: "Smart cities zijn namelijk geen theoretisch concept uit een of ander boek, maar ze worden ook echt gemaakt. En wie maakt, die mag de factuur opsturen. De grote vraag in dit hoofdstuk is: hebben we de kleine lettertjes wel goed gelezen?" In dat hoofdstuk heeft hij het over nieuwe giganten, de strijd om de infrastructuur, de strijd om de data, de strijd om de publieke ruimte en de (regisserende?) rol van de overheid. Verplichte voer voor ons allen...