LIEFDE VOOR RECLAME: EINDE VERHAAL?

Communication / News

Reclame loopt soms de spuigaten uit, zeker nu merkboodschappen overal en ook vaak heel intrusief zijn. De wildgroei aan media zorgt ervoor dat advertenties een steeds grotere plaats in ons leven innemen, en dus houden we er van nature minder van. In het licht van die veranderde relatie (of ook niet?), hebben we het met Maison Slash en 20Something over de uitdagingen waar reclamemakers vandaag voor staan.

‘Ba ba ba ba babybel’, ‘Herta, geniet van de eenvoudige dingen’,… Het zijn slogans die u ongetwijfeld herkent – en waarvan u het deuntje wellicht meteen meeneuriet. Hadden reclamespots vroeger iets speciaals? Dat kleine tikkeltje magie waardoor we er meteen mee weg waren? Benoit Vancauwenberghe, strategisch directeur van 20Something, doorprikt dat ballonetje voorgoed: “Neen, we hebben nooit van reclame gehouden. Reclame probeert in te spelen op onze charmes, ons te verleiden als consument. Dat we ons oude campagnes als Orangina en Leo dus nog herinneren, heeft niet zozeer te maken met dat we ‘ervan houden’, maar wel met het feit dat ze ze ons nostalgisch maken. Wanneer een spot goed gemaakt is, onthouden we die, maar dat op zich is niet de reden waarom we een spot waarderen.”

Subtielere verleidingstechnieken

Reclame past zich net zo snel aan als dat de samenleving evolueert. Merken moeten ons nog steeds verleiden, maar wel met andere spelregels. Een advertentie die de merknaam vrolijk neuriet, werkt niet meer. Hij moet zich verschuilen achter sterkbedachte content. En charme is daarbij meer dan ooit troef. Volgens Vancauwenbergh zijn mensen vandaag “steeds gevoeliger voor relevante berichten. Slechte reclame dulden we niet meer, en al zeker niet het feit dat het opdringerig is. De kunst is daarom om reclame te maken die mensen niet aanvoelen als reclame. Consumenten mogen vooral niet het gevoel hebben dat je hen iets probeert te verkopen.” Het team van Maison Slash beaamt dat: “Het is zeker zo dat de media-boost de situatie veranderd heeft. Vroeger werd er vooral voor radio of televisie reclame gemaakt, later kwamen er ook tijdschriften bij. Om nog maar te zwijgen van de sociale netwerken die onze manier van communiceren totaal op zijn kop hebben gezet! Er zijn veel meer distributiekanalen, en om dit te laten werken moet reclame een plaats vinden in content die ons interesseert,” zegt account manager Grace Larose.

>>> Lees het volledige artikel hier