Lokerse Feesten lanceert eigen anthem

Crea / News

De Lokerse Feesten lanceert een eigen anthem, een nieuwe auditive entiteit, met zijn roots in de rijke Lokerse Feesten-traditie. Al decennia heeft de Lokerse Feesten een hymne. Dit nummer, gebaseerd op een oud Lokerse volkslied “Der heeft nen boer zijn buz verbrand”, wordt steevast tijdens soundchecks gespeeld en was vroeger ook het eerste nummer. De tijd was rijp om hier op verder te bouwen, samen met mensen die een link hebben met het festival.

“Als geboren en getogen Lokeraar voel ik mij van kleins af aan verbonden met de Lokerse Feesten, niet alleen als bezoeker maar ook als deel van de line-up onder Hermanos Inglesos sinds begin jaren 2000,” vertelt Cedric Engels van Sonhouse. De vraag om na te denken over een eigen anthem voor het festival voelde dan ook heel natuurlijk aan. De Lokerse Feesten heeft een unieke identiteit, een no-nonsense en DIY karakter op internationaal niveau. Naast de ‘heritage’ die sinds 1975 werd opgebouw is het festival uiteraard geëvolueerd. Om die reden zijn we voor de creatie vertrokken van de bestaande melodie met de rock-gitaar in de aanslag, maar hebben we eveneens moderne elementen zoals electronica, drumcomputers en synth-texturen toegevoegd aan de compositie. Uit de eerste gesprekken met Lander Merckpoel kwamen we spontaan uit op John Roan als maker van het nieuwe anthem. Zowel met Arsenal als met lalma is hij als artist nauw betrokken bij het festival, voor ons dé ideale muzikant om ‘Lokerse Feesten Anthem’ te componeren.”

“Toen de vraag kwam om mee te werken aan het nieuwe anthem voelde ik mij wel vereerd, moet ik zeggen,” gaat muzikant Johh Roan verder. Wij hebben al heel veel gespeeld op de Feesten, maar dit maakt de beleving toch nog net iets intiemers. Het zoeken naar de juiste toon voor het anthem was eerlijk gezegd niet zo simpel, want hoe leg je de diversiteit van zo’n festival vast in één track. Ik heb toen besloten om mijn werkveld te vernauwen en mij te laten inspireren door de programmator van het festival, Peter Daeninck. Als ik aan hem denk, denk ik aan electronica met ballen in combinatie met stevige rockgitaren uit de Engelse gelederen. Dat werden mijn tools die geleid hebben tot het eindresultaat. Ik ben reuze benieuwd of hij zichzelf er ook in zal herkennen!”

Timothy Heyninck, voorzitter Lokerse Feesten, vult aan: “het anthem zal in de toekomst niet alleen gebruikt worden als opener van het festival en voor presentatie, maar zal ook uitgerold worden naar de verschillende digitale communicatiekanalen van de Lokerse Feesten zoals video en socials. Naast onze herwerkte visuele identiteit hebben we nu ook een auditieve identiteit en sound logo dat op lange termijn zal leven met verschillende afgeleiden en toepassingen.”

Het anthem werd in primeur gelanceerd als aftrap van een topaffiche, samen met een on air moment op Studio Brussel, en is nu beschikbaar op Spotify.