Lucy en Antwerpen fileren phishing

Crea / News

Politiezone Antwerpen lanceert samen met Stad Antwerpen en Lucy een sensibiliseringscampagne tegen cybercriminaliteit. In een aantal korte afleveringen deelt acteur Sven de Ridder onder de noemer van “Verse Phish” concrete tips zodat mensen zich beter kunnen weren tegen online-oplichting.

“U hebt een ernstige verkeersovertreding begaan en moet onmiddellijk uw boete betalen”, “Hoera, u krijgt 200 euro extra vakantiegeld” of “Mama, mijn gsm is in de wc gevallen en ik heb dringend 5.000 euro nodig om een nieuwe te kopen”. Het zijn enkele van de meest herkenbare phishingberichten die de ronde doen. Het aantal incidenten van internetfraude, meer bepaald phishing en whatsappfraude, kent sinds 2020 een exponentiële toename. Ook in Antwerpen merken ze een toename van (pogingen tot) online oplichting. Alleen al dit jaar werden er 2.242 aangiftes gedaan. door slachtoffers die soms honderden tot duizenden euro’s verloren aan verschillende vormen van cybercriminaliteit. Goed voor een buit van 7 miljoen Euro. Opvallend daarbij is dat er ook steeds meer jonge slachtoffers vallen.De politie benadrukt ook dat iedereen slachtoffer kan worden, niet alleen mensen die digitaal minder sterk zijn. De criminelen worden steeds professioneler, dus berichten vol schrijffouten behoren ondertussen tot het verleden. “Het is een nieuw crimineel fenomeen, het nieuwe inbreken van de 21e eeuw. Waarom zou je nog in iemands huis gaan inbreken als je vanachter je computer ook geld kan stelen?”, zegt burgemeester De Wever.

Verse Phish

De campagne zal zich uiten in affiches in het straatbeeld en op sociale media, maar ook ludieke filmpjes met Antwerps acteur Sven De Ridder in de hoofdrol. In een kort contentformat clips getiteld Verse Phish fileert de acteur telkens een recente phishingpoging en geeft hij uitleg over hoe niet in de val te trappen. "De belangrijkste tip blijft: alles wat te mooi is om waar te zijn, is in 99% van de gevallen ook te mooi om waar te zijn," zegt hoofdinspecteur Luc Linders van de Antwerpse politie.

Credits

Agency: Lucy
Brand: Politiezone Antwerpen
Clients: Elke Hendrickx, Sara Vertommen, Karen Lavreysen, Wini Condic Begov, Liesbeth Haesevoets, Arno Bal, Pieter Vermeyen
Creative Director: Laurent Dochy
Strategy: Eline Goethals
Creatives: Jan Nagels, Matthew Lootens
Account Director: Thomas Vuerinckx
Account Manager: Anouk Van der Wallen
Design Director: Jan Sidgwick
Graphic Design: Samuel Allemand
Motion design: De Kwekerij

Video production: Watertower TV Productions
Executive Producer: Gilles Simonet
Producer: Mattias Lauwereys
DOP: Toon Persyn
1AC: Jesper Rey
Sound: Mehdi Charni
Gaffer: Mattijs Nackaerts
Editing: Jasper Vander Elst