Martine Tanghe neemt afscheid (en krijgt prijs)

Awards / Media / News

Op maandag 23 november werd Martine Tanghe (foto © VRT) 65 jaar en op 30 november presenteerde zij voor het laatst Het journaal op Eén. Nu gaat ze met welverdiend pensioen. Zo komt een einde aan haar lange en rijke carrière bij de VRT Nieuwsdienst, al zal ze ook nog meewerken aan het Jaaroverzicht.

Ruim 42 jaar lang was Martine Tanghe journalist en nieuwsanker bij de VRT. Ze is zonder twijfel de bekendste en een van de meest gewaardeerde nieuwspresentatoren van Vlaanderen. Ze was ook het vaste gezicht van de verkiezingsprogramma’s van de VRT. Daarnaast presenteerde Martine het bekroonde consumentenprogramma Volt. Heel haar carrière lang was ze een voorbeeld en een ambassadeur van mooi en helder Nederlands. Ze las jarenlang het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor, de spellingwedstrijd tussen Vlaanderen en Nederland.  En ze was een boegbeeld van Kom op tegen kanker. Om het afscheid van Martine Tanghe te vieren en haar in de bloemetjes te zetten, zorgden de collega’s van de nieuwsdienst aansluitend bij haar laatste 7-uur-Journaal voor een extra Martine-Journaal. Daarin blikte Wim De Vilder met reportages en getuigenissen terug op haar carrière bij de openbare omroep. We zagen ook hoe Martine Tanghe naar aanleiding van haar pensionering werd ontvangen door de koning en hoe voormalig Europees president Herman Van Rompuy een haiku aan haar opdroeg.

Martine Tanghe is na afloop van haar laatste journaaluitzending uitgeroepen tot winnaar van de negende Grote Prijs Jan Wauters. De Grote Prijs Jan Wauters bekroont elk jaar een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid "die excelleert in het gebruik van het Nederlands, en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Met deze prijs wil de VRT de nagedachtenis aan een van haar grootste taalvirtuozen, sportverslaggever Jan Wauters, levend houden. De prijs wordt normaal gezien uitgereikt op de VRT-taalavond, die dit jaar door de coronacrisis niet kon plaatsvinden. De jury van de Grote Prijs Jan Wauters heeft unaniem beslist om Martine Tanghe te belonen, te bekronen en te bedanken voor haar uitmuntend en helder taalgebruik én haar jarenlange inzet voor het Standaardnederlands. Martine Tanghe is erin geslaagd om een breed publiek aan te spreken en nieuws helder, begrijpelijk en laagdrempelig over te brengen. De jury van de Grote Prijs Jan Wauters is samengesteld uit acht leden en wordt voorgezeten door Thérèse Wauters, de weduwe van Jan Wauters. De andere juryleden zijn Annie Van Avermaet, Leo Hellemans, Wim Vanseveren, Jan Hautekiet, Kristof Demasure, An De Moor en Ruud Hendrickx. Ook Birgit Van Mol maakte jaren deel uit van de jury en werkt nog steeds van aan de zijlijn mee.