Medialaan wil marktleider zijn in creativiteit en pakt daarom niet toevalling uit met 11 nieuwe programma's, waarvan de meeste overigens in Vlaanderen zijn gemaakt. Ter gelegenheid van al die najaarspracht somt CCO Erwin Deckers twee belangrijke beslissingen toe die van groot belang zijn voor de interne werking van Medialaan. Zoals eerder gemeld door PUB, werkt Medialaan voor de programmatie sinds kort met een duodirectie: een programmadirecteur en een creatief directeur. Waarbij de twee directeurs nauw samenwerken, maar wel een eigen focus hebben. Davy Parmentier (nu adjunct-programmadirecteur) werd creatief directeur en leidt samen met programmadirecteur Ricus Jansegers de afdeling programmatie.
Daarnaast groeide de interne productie uit tot een heus boeket. TV Bastards blijft zich focussen op fictie en Shelter blijft werken zoals voorheen, waarbij het contract met Shelter-brein Tim Van Aelst verlengd met vijf jaar. Tim Van Aelst wordt daarnaast ook creative consultant voor Medialaan.
Bij de radio (Qmusic en Joe) loopt alles zoals gepland, met goede luistercijfers tot gevolg. Het uitzendschema werd gefinetuned, om nog meer vooruitgang te maken.
Behalve dat sterke duo zijn er tal van creatieve hubs bijgekomen. Zo is er het nieuwe productiehuis Pit (Blind Getrouwd, programma van Sandra Bekkari,...), Kameraki (voor shortform video), Q (voor longvorm videocontent) en FC Panache, een creatieve cel die voor alle onderdelen van Medialaan werkt, dus voor televisie, radio en bijvoorbeeld events.
Wat valt op bij de diverse zenders? Bij Vitaya zijn er de Movie Moments (woensdag) en Vrouwen met ballen (donderdag). En elke zondag is Medical Sunday. Nieuw is bijvoorbeeld Disney Fairy Tale Weddings, en ook Een Frisse Start met vtwonen. Bij CAZ, een groter succes dan gedacht, staan filmklassieker, nieuwe films én thematische specials (zoals Hitchcock) centraal.
Q2, dat aanvankelijk een beetje werd gekannibaliseerd door CAZ, zet vooral in op (top)series (Prison Break, Taken,...), op filmpremièrs en op de voortzetting van goedlopende reeksen, met Game of Thrones en tal van sitcoms voorop. Met in het weekend ruimte voor bingewatching. Een nieuwkomer is het Vlaamse humoristische programma Absurdistan. En uiteraard is er de Champions League.
En vtm, tot slot? Er zijn de dagelijkse afspraken met Sandra Bekkari en De Buurtpolitie en sterkhouders als Het lichaam van Coppens, Groeten Uit, Helden van Hier, Alloo bij de Wegpolitie,... Er zijn ook uiteraard filmtoppers (Spectre, een aantal Disney-films,...) en er is Vlaamse fictie (Spitsbroers,...), naast (het vernieuwde) The Voice van Vlaanderen.
Een aantal nieuwe programma's draaien vaak rond sterke persoonlijkheden. zoals Over Winnaars (met Koen Wauters), De laatste 24 uur, Alloo in de nacht, Sergio in moeders keuken, de Vlaamse versie van The Wall, K3, en, comedy. Kafka vertrekt vanuit absurde toestanden in het dagelijks leven (met een reeks topacteurs), in Ge hadt er bij moeten zijn worden verhalen nagespeeld op een manier die moeilijk uit te leggen valt. Hoe zal ik het zeggen is dan weer de nieuwe worp van Tim Van Aelst. Het vertrekpunt: de vaststelling dat de Vlaming het vaak niet (goed) uitgelegd krijgt.
Medialaan blijft ook vtm Nieuws versterken. Met mensen (zoals Freek Braeckman), vertrouwde programma's (Faroek, Stadion,...) maar ook met nieuwe programma's, zoals Vermassen (vier afleveringen).