Medianext Nl: Elk bedrijf heeft een verhaal

Vertaalde artikels

Documentaires zijn bij uitstek kwalitatief en worden vaak voor nichedoeleinden gebruikt. Terwijl ze mits de nodige middelen het imago van een merk sterk kunnen versterken. Want soms is het in een communicatiestrategie beter om een verhaal lang en uitvoerig te vertellen dan kort en bondig. En dat is waar Medianext op wedt.

Wat vertelde u voor de camera als u zelf het onderwerp van een documentaire was? Wat toonde u, wat verborg u, welke herinneringen haalde u op? Sinds kort biedt Medianext ook deze delicate en veelbelovende oefening aan zijn klanten: de geschiedenis van een merk in beeld brengen via een uitvoerig verhaal en een documentaire aanpak. “Het is een onderbelicht genre in de communicatie van merken, terwijl het veel mogelijkheden biedt om zowel waarden als een identiteit en een boodschap over te brengen,” meent Grégory Goethals, partner en producer bij Medianext. Zeker wanneer een merk een rijk en lang verleden heeft met veel ups en downs, heeft een documentaire zin als communicatievorm. “Zowel voor een merk als voor een persoon zal een saga een diepe indruk nalaten bij het publiek,” vervolgt Goethals. “Als je de tijd neemt om zoals wij dat doen een merk vanuit zijn geschiedenis te schetsen, dan komt diens echte rijkdom naar boven, met zijn erfgoed en zijn oprichters. Door het in zijn geografische, economische en sociale context te plaatsen, halen we het uit het benepen keurslijf van een promotioneel discours zonder waarde. Je begrijpt dan ook beter hoe een merk zich ontwikkeld heeft tot wat het nu is.”

Als partner in de netwerkevenementen rond de uitzending van deze documentaires, herkent PUB in deze verhalende aanpak “een doortastende manier om een merk en diens leefwereld te analyseren, wat ook het DNA uitmaakt van ons magazine,” vertelt Philippe Warzée, uitgeefdirecteur van PUB. “Daarom brengen ook wij het verhaal van de bedrijven die met Medianext hebben samengewerkt.” PUB en het onafhankelijke productiehuis organiseren dan ook samen de Medianext Network-avonden waarop telkens één documentaire wordt voorgesteld. Een uitstekende gelegenheid voor marketingleaders en communicatiespecialisten om elkaar te ontmoeten.

Rombouts 1

Rombouts heeft een traditie van 120 jaar koffie branden en verkopen. Het Antwerpse bedrijf heeft aan Medianext gevraagd om dat uitvoerig in beeld te brengen.

Weg van de 30” reclamespots

De eerste bedrijven die zo’n corporate documentaire lieten maken, hebben allicht niet toevallig allemaal de Belgische nationaliteit. Het gaat om Spa, Rombouts, Van de Velde en FN Herstal. En ook al zijn de medewerkers van Medianext niet even vrij bij het onderzoeken, schrijven en verfilmen van deze reportages als in een journalistieke aanpak, toch is de manier van werken dezelfde. Want ook hier zijn het nauwgezet onderzoek, de kracht van storytelling alsook de rijkdom, de kwaliteit en de relevantie van de beelden die het tot een succes maken. “Wij willen iets anders bieden dan reclamespots van 30 seconden,” legt Grégory Goethals uit. “Wij doen ook niet aan product placement. We gebruiken de nodige middelen om een volledig verhaal te schrijven en te tonen, waarbij crisissen en tegenslagen niet ontweken worden.”

Zonder al deze strubbelingen en het waar gebeurde verhaal, kan er geen echte geschiedenis geschreven worden. Dat geldt ook voor de kwaliteit van het beeld. Dat moet origineel, mooi en in relatie tot het verhaal staan. Zo heeft de ploeg voor het maken van de documentaire van Rombouts met drones gefilmd, de archieven uitgeplozen en veel tijd doorgebracht zowel bij de huidige als de voorgaande directeurs van dit honderdjarig bedrijf. “Het grote verschil is dat wij de tijd hebben om dat allemaal heel zorgvuldig te doen,” betoogt Grégory Goethals. “Tijd die de merken zelf niet hebben, het zou voor hen veel te tijdrovend zijn. Wij verzorgen alles en volgen het hele proces op zoals bijvoorbeeld de aan te brengen wijzigingen.”

Verschillende communicatiekanalen

Bovenop het productiewerk heeft Medianext ook akkoorden gesloten met verschillende televisiezenders zoals Kanaal Z (de zakenzender van de Roularta Media Group) en National Geographic om de documentaires uit te zenden. Deze optie is uiteraard betalend en toont een bijkomende troef van het product aan. Een dergelijke reportage kan namelijk op verschillende manieren en via verschillende kanalen vertoond worden. Zowel tijdens evenementen en beurzen als op televisiezenders en sociale media. Op basis van de basisdocumentaire, waar de adverteerder eigenaar van is, kan Medianext verschillende versies – lang, kort, extra kort – en formaten maken. Wat het tarief betreft, is een reportage van 12 minuten mogelijk vanaf 17.000 euro. “Wij willen iets aanbieden dat betaalbaar blijft want we willen ons niet enkel tot grote historische merken richten,” verklaart Grégory Goethals. “Wij denken dat een dergelijke documentaire een originele en kwalitatieve communicatievorm is die ook interessant kan zijn voor kleinere adverteerders die zich niet tot de klassieke bedrijfsfilm willen beperken.”

120 jaar familiale traditie bij Rombouts

“Aanvankelijk heeft Medianext ons aangesproken met een voorstel voor een documentaire,” vertelt Xavier Rombouts, CEO van het koffiebedrijf dat dezelfde naam draagt en na zijn ontstaan 120 jaar geleden intussen in Aartselaar is gehuisvest. Die documentaire kwam op het juiste moment om de vele mensen die het bedrijf niet echt kennen kennis te laten maken met diens rijke geschiedenis en de familie Rombouts die het al die jaren leidt. Zo leert hij ons dat Rombouts voorloper was op het vlak van duurzame en eerlijke handel en als een van de eerste koffiemerken nauwe contracten heeft gesloten met Max Havelaar. Maar ook hoe het merk zich in deze moderne en tegelijk planetaire en erg concurrentiële business heeft moeten heruitvinden. “Een film van 40 minuten is een buitenkans om aan te tonen dat er in België nog succesverhalen bestaan, ondanks de economische omstandigheden,” vervolgt de CEO. “Het laat ons ook toe om belangrijke zaken mee te delen zoals onze filosofie, onze samenhang en onze Belgische roots. Zonder daarom te vervallen in een mythe rond het merk en juist sterk bij de feiten te blijven. Ik kan zelfs toegeven dat ik als CEO en directe nazaat van de oprichters zaken over mijn bedrijf te weten ben gekomen die ik tot nu toe niet wist.”