Milieuclaims? Doen, niet zeggen!

Marketing / News / Sustainability

Een iomagolaag waar acties haaks op staan, in de volksmond heet dat greenwashing. Maar is dat eigenlijk nog van deze wereld, nu bedrijven steeds vaker oprecht kiezen voor een duurzame aanpak? En wat zijn de tips die een strategisch directeur vandaag naar voren schuift? Aan Berten Peremans, Johan van Mol en Dieter Riemaeker om hun bevindingen te delen.

Een dieselauto die door een prachtig ongerept berglandschap rijdt in een televisiespot. U vindt dat greenwashing? Dat kan, maar wist u dat greenwashing vaak ook onbewust gebeurt? “Groenwassen” betekent letterlijk dat een merk zichzelf groener of maatschappelijk verantwoordelijker voordoet dan dat het eigenlijk is. Het goede nieuws? In België gebeurt dat nauwelijks, zo leren we uit gesprekken met drie strategisch directeurs uit drie reclamebureaus. “Een verbintenis met een milieuzaak kan een positief businesseffect hebben, maar we weten ook dat leugens, en zelfs halve leugens, rond milieu-engagement direct een nefast effect hebben op de reputatie van een merk,” zo zegt Berten Peremans, chief strategy officer bij Publicis Groupe. “We leven nu eenmaal in een tijdperk van gezond merkscepticisme waarin dit soort leugens sneller doorprikt worden dan ooit tevoren.”

Natuurlijk zijn er wel eens merken of bedrijven die in hun jaarverslag willen laten zien ‘dat ze er mee bezig zijn’,… “maar echte greenwashing, dat hebben we nog niet gezien,” dat zegt ook Johan van Mol, die dezelfde functie bekleedt als Peremans, maar dan bij Wunderman Thompson. “Zelfs automerken die met elektrificatie bezig zijn willen een genuanceerd verhaal brengen.” Dieter Riemaeker, strategic director bij DDB Brussels en zeer vertrouwd met campagnes voor de autosector, merkt in die laatste sector zelfs een duidelijke evolutie.

[...]

HET VOLLEDIGE ARTIKEL LEEST U IN PUB MAGAZINE