Mobile-For, Be-Mobile en Flow: samen slim

Mobile-For

Communication / News

Mobile-ForBe-Mobile, Flow en Mobile-For bundelen de krachten voor de oprichting van een (nog naamloos) smart mobility-bedrijf. Mobile-For is een dochter van Proximus.

Be-Mobile werd in 2006 door Jan Cools opgericht. Be-Mobile heeft een innovatief systeem ontwikkeld dat de traditionele bronnen voor verkeersinformatie, zoals de verkeerslussen in het wegdek, aanvult met anonieme data verzameld via track & trace-systemen en mobiele applicaties. In 2008 lanceerde Philip Taillieu het bedrijf Flow, een zusterbedrijf van Be-Mobile. Flow ontwikkelt parkeertechnologie voor steden om het verkeer met behulp van sensoren te monitoren en automobilisten via dynamische bewegwijzering naar vrije parkeerplaatsen te leiden. In verschillende steden biedt Flow Mobigo aan, een mobiele applicatie om een parkeerplaats te betalen. Be-Mobile en Flow leveren hun diensten aan bedrijven (o.m. Volvo, Opel, Renault, Toyota, Rossel, IPM, CIM, Brussels Airport, Transitec, Touring), overheden (de Vlaamse overheid, de Nederlandse overheid, Sofico), steden (o.m. Antwerpen, Aalst, Oostende, Kortrijk, Doornik, Roeselare, festivals en radio/TV zenders (o.m. VRT en RTL). Naast de Benelux zijn Be-Mobile en Flow ook actief in West-Europa, Turkije en Brazilië.

Mobile-For, dochteronderneming van Proximus, is via 4411 marktleider in België voor betalende parkeerdiensten. In 29 steden en gemeenten in België kan de automobilist via een sms of de 4411-applicatie zijn parkeerplaats op straat en in parkeergarages mobiel betalen. Mobile-For is de partner van De Lijn voor het betalen van busritten via sms voor de Proximus-klanten. Het bedrijf levert ook de technologie voor het elektronisch betalen van oplaadpalen voor elektrische voertuigen en voor het verstrekken van digitale vergunningen door steden en gemeenten.

Door het bundelen van de expertise van Mobile-For, Be-Mobile en Flow ontstaat een sterke speler met een lokale verankering die gebruik maakt van het 'Internet der Dingen' en 'Big Data' om innovatieve mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Het nieuwe bedrijf zal een unieke marktpositie innemen op het vlak van smart mobility met oplossingen voor weggebruikers, bedrijven, steden en overheidsdiensten. Het zal diensten aanbieden als mobiliteitsmonitoring, dynamische verkeersbegeleiding, elektronische tolheffing en betalende parkeerdiensten om de bereikbaarheid van steden te verhogen en verkeerstromen te beheren en te optimaliseren. Hierbij zal Touring een strategische partner zijn in België en wordt de jarenlange samenwerking met Be-Mobile voor de Touring Mobilis-applicatie voortgezet.

Proximus wordt door deze overeenkomst hoofdaandeelhouder van het nieuwe bedrijf dat in 2015 een geconsolideerde omzet van ongeveer 15 miljoen euro had. De omzet zal vanaf 2016 volledig opgenomen worden in de resultaten van Proximus. Het nieuwe bedrijf,waarvan de naam in de komende weken wordt gekozen, wordt geleid door Jan Cools en Philip Taillieu, de voormalige CEO’s van Be-Mobile en Flow. Stéphane Jacobs, medeoprichter van Mobile-For, zal de Mobile Payments-afdeling leiden. Het nieuwe bedrijf met hoofdzetel in Gent telt een 50-tal werknemers.