Mobistar en Cropland brengen mensenmassa’s in kaart

Cropland

Communication / Media / News

Van MobistarMobistar en Cropland werken in opdracht van en samen met het Antwerpse stadsbestuur aan de veiligheid van evenementen en de optimalisatie van de werking  van verschillende Antwerpse stadsdiensten. De nieuwe big data-toepassingen die beide spelers implementeren, zullen de dagelijkse werking van de stad Antwerpen en vooral tijdens de organisatie van grote evenementen significant optimaliseren.

De stad Antwerpen zet al langer in op mobiele data, wifi-technologie of andere technologieën om publiekstellingen uit te voeren. Dit kadert in het beleid van de stad om zoveel mogelijk via marktonderzoek en objectieve data na te gaan wat de impact is van haar toeristisch-, recreatief-, horeca- en detailhandelsbeleid.  Ook de Antwerpse veiligheidsdiensten maken gebruik van deze data. Mobistar, Cropland en de Stad Antwerpen gaan nu samenwerken om te onderzoeken hoe het de eventcoördinatie en de dienstverlening voor toeristen nog verder kan verbeteren. Daarbij staan veiligheid en mobiliteit centraal.

CroplandIn 2015  voerden Cropland en Mobistar tests uit in verband met crowd monitoring en dit tijdens de Sinksenfoor, het bezoek van de Reuzen en de start van de Tour de France. Ook tijdens het vuurwerk op Nieuwjaarsnacht was er ‘real time’ data streaming naar de commandowagen van de politie. Mobistar leverde voor alle evenementen de anonieme data en Cropland verwerkte de resultaten in een dashboard en via rapporten. Zo was duidelijk te zien op welk moment er hoeveel mensen zich op welke locatie in de stad bevonden. De inzichten vormden een flinke toegevoegde waarde in de coördinatie van de veiligheid tijdens deze evenementen. De stad besliste daarop om de samenwerking met Cropland en Mobistar te verlengen.

Mobistar en Cropland tekenen present voor een 10-tal evenementen dit jaar, waaronder de Antwerp 10 Miles & Marathon (17 april) en de Tall Ships Races (7 t/m 10 juli), waarbij ze de mensenmassa’s in real-time in kaart gaan brengen. Crowd monitoring biedt immers tal van nieuwe mogelijkheden voor Stad Antwerpen en de verdere ontwikkeling van de dienstverlening. Zo wordt onder andere gemeten wat de impact is van de weersomstandigheden op hoe de massa zich beweegt, de drukte op de in –en uitvalswegen naar het evenement worden in kaart gebracht…

De bronnen voor de analyses zijn anoniem gemaakte verkeersgegevens uit het Mobistar-netwerk. De gegevens worden anoniem gemaakt aan de bron en gefilterd via specifieke algoritmes om de regelgevingen met  betrekking tot bescherming van de persoonsgegevens ten allen tijde te kunnen respecteren.