Moonday haalt cinema uit mottenballen

Media / News

De cinemaereld ruikt soms een beetje naar mottenballen... En in eigen land is er een nieuw initiatief geboren dat daar wat wil aan doen. Concreet is er voortaan Moonday, dat er is om professionals te helpen in hun dagelijkse werk.

Toen hij nog distributeur was, ontving Olivier Bronckart bijna 200 e-mails per dag. Films werden hem aangeboden zonder dat ze qua territorium of inhoud relevant waren. Door de overvloed van onverteerbare informatie, ook als producent, begreep de oprichter van Moonday dat er een probleem was met de toegang tot informatie in de sector. Op de Europese filmmarkt tijdens de Berlinale zag Olivier Bronckart opnieuw op dat je "tijdens een festival elke dag een stapel catalogi met ongerichte informatie ontvangt. De uitdaging is dus ook ecologisch! Moonday stelt voor om digitaal te gaan zonder het belang van face-to-face meetings voor professionals weg te nemen.."

Olivier Bronckart

Met Moonday kunnen distributeurs en verkopers een aanzienlijke hoeveelheid tijd winnen, terwijl kleinere producenten de mogelijkheid hebben om hun ontwikkelingsprojecten gemakkelijker bekend te maken: "Filmprofessionals zijn allemaal op zoek naar informatie over films in ontwikkeling zonder dat ze weten waar ze die kunnen vinden of hoe ze die efficiënt kunnen organiseren. Vooral omdat de websites van de productiebedrijven door tijdgebrek zelden worden bijgewerkt. En wanneer een film een tiental partners samenbrengt, wordt de informatie door deze verschillende acteurs uitgesplitst." Moonday is tegelijkertijd een CRM-tool, een professioneel sociaal netwerk en een geactualiseerde databank over films. Zo verspillen de actoren in de sector geen tijd meer aan het verzamelen van informatie, of het nu gaat om de productie van een film of om de marketing ervan.

Na 20 jaar ervaring in de industrie, een goede fondsenwerving en twee jaar ontwikkeling hebben Olivier Bronckart (Inver Invest, Les Films du Fleuve, Versus Production, O'Brother, enz.) met partner Christophe Deliens met Moonday het naar eigen zeggen "nieuwe Facebook/Linkedin/Trello/Slack/... van filmprofessionals" gelanceerd.