Morgen meer weer (maar zonder Frank)

Media / News

De eerste lentedag van 2023 wordt een mijlpaal in de meteorologie. Het weer(bericht) zal nooit meer hetzelfde zijn, want op 20 maart gaat weerman Frank Deboosere met pensioen. Na 36 jaar trouwe dienst zet VRT haar populaire weerman graag in het zonnetje met een speciaal gelegenheidsprogramma: Dank weerman Frank. Het einde van een tijdperk. Op maandag 20 maart na … Het weer met Frank Deboosere, om 19.45 u. op Eén en VRT MAX.

Op 20 maart presenteert Frank Deboosere dus zijn laatste weerbericht op Eén. De weerman gaat met pensioen. De man die 36 jaar lang élke dag wel ergens op radio of tv het weer heeft voorspeld. De man van het ‘ochtendgrijs’ en ‘morgen zijn we er weer met meer weer’. De man die gefascineerd is door de sterren. En al die kennis nog altijd even enthousiast met ons deelt als op 12 maart 1987, de dag van zijn eerste weerbericht op de toenmalige BRT.

Het spreekt voor zich dat VRT haar weerman Frank niet zomaar onopgemerkt wil laten vertrekken. Daarom is er op 20 maart net na het 19 u-Journaal en Het weer een bijzonder programma voor en over de VRT-weerman. Wat het precies wordt, dat blijft nog even geheim. Maar de kijker krijgt in elk geval het verhaal van Frank te horen. Met onvergetelijke archiefbeelden, in zijn eigen woorden en die van mensen die hem goed kennen. Zijn collega’s natuurlijk, zoals Sabine Hagedorenen Bram Verbruggen. Vroegere weermensen zoals Peggy De Meyer en Georges Küster. Of VTM-weerman David Dehenauw. Maar ook radiomakers, zoals Dirk Somers en Luc Verschueren, jeugdvrienden, of medewerkers van Kom op tegen Kanker en de sterrenwacht. Frank Deboosere: “Ik denk dat ik een honderdduizend weerberichten heb gedaan. Ik weet dat het veel is, ik kon het zelf ook niet geloven. Maar het is in die orde van grootte. De wolken zijn mijn vrienden, de zon is mijn vriend, de blauwe hemel, de sterren, dat zijn allemaal mijn vrienden. Anders hou je het ook niet zoveel jaren vol.”

Frank Deboosere (° 1 augustus 1958) ging in maart 1987 aan de slag bij de toenmalige BRT als opvolger van die andere legendarische weerman Armand Pien. Samen met zijn echtgenote Hilde Simons, Georges Küster en Bob De Richter werd hij door zijn voorganger klaargestoomd om het weer te presenteren. Hij maakte zijn debuut als weerman op 12 maart 1987. Pien ging in 1990 na 37 jaar definitief met pensioen en vanaf dan was het aan de jonge garde om het mooie weer te maken. In 1993 kwam Sabine Hagedoren erbij en vanaf 1997 vormde zij samen met Frank - Vlaanderen moest zijn familienaam niet meer horen om te weten over wie het ging - de vaste weerploeg van de VRT. In 2019 kregen zij versterking van Bram Verbruggen als derde presentator.

Ook naast zijn werk als weerman is Frank vaak in de weer met wetenschap en dan vooral met zijn grote liefde sterrenkunde. Hij presenteerde ooit wetenschappelijke programma’s als De kip of het ei, Alle vijf en een documentaire over Mercator. Maar hij is ook al jarenlang actief vrijwilliger bij de Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen, ‘ambassadeur van de sterrenkunde’, ‘erelid van de Vereniging voor Sterrenkunde’ en peter van de Vlaamse Olympiades voor Natuurwetenschappen.

Zijn passie voor weer en wetenschap deelt Frank ook via andere media. Hij schreef diverse boeken over het weer en de sterrenkunde, en heeft een website die hij helemaal zelf vult en onderhoudt. Hij heeft dan ook een zwak voor computers en multimedia. Frank is actief op allerlei sociale media (Twitter, Facebook, Instagram, Mastodon) en maakt podcasts over weer en klimaat. Zijn podcast ‘Planeet Frank’ werd vorig jaar trouwens bekroond met een Belgian Podcast Award.

Frank is ook erg begaan met milieu en klimaat. Als weerman weet hij maar al te goed dat de aarde opwarmt en dat we daar iets moeten aan doen. Hij heeft daar in zijn weerberichten altijd veel aandacht voor gevraagd, onder meer door te wijzen op de gevaren van fijn stof, ozonsmog, UV-straling en CO-vergiftiging. Frank is zelf een fervente fietser en promotor van de fiets. In Man bijt hond gaf hij in 1997 al tips om energie te besparen in zijn rubriek Het Groene Milieumannetje.

Behalve een hart voor de natuur heeft Frank ook een groot hart voor zijn medemens. In 2003 werd hij voorzitter van Kom Op Tegen Kanker en vandaag is hij nog altijd actief als campagneleider. Een andere passie van Frank is muziek. Van zijn ouders erfde hij de liefde voor de klassieke muziek. Hij volgde pianolessen, speelt zowel klassieke muziek als jazz en evergreens. Hij maakte ook deel uit van het elektronica-muziekgezelschap Art for Ears, waarmee hij verschillende CD’s uitbracht.

Foto © VRT