Nano-influencers, populair en authentiek?

Vertaalde artikels

Influencing draait rond authenticiteit, engagement, communities en passie. In een tijdperk dat draait rond sociale media is het zelfs vreemd om vandaag geen Facebook- of Instagramprofiel te hebben. Eén ding is zeker: je hoeft niet lang te zoeken naar een nano-influencer in je nieuwsfeed.  - Marie Colard

Een influencer is iemand die invloed heeft op andere mensen hun gedrag en opvattingen. Het kunnen onze ouders zijn, een lerares uit het middelbaar of een buurvrouw die in haar vrije tijd TikTok-filmpjes maakt. In vaktaal verwijst de term ‘nano-influencer’ naar een influencer die een klein publiek bereikt, maar met een hoge betrokkenheid. Lucie Van Damme, influencer en bedenker van Slurp Co, een communicatiebureau gespecialiseerd in digitale marketing en contentcreatie, vertelt dat die tussen de 1.000 en 10.000 volgers hebben. Yasmin Vantuykom, oprichter van Efluenz, nuanceert dat aantal tot maximum 5.000. Als we influencers even hiërarchisch oplijsten, bevindt de nano-influencer zich dus onder de micro- (tussen de 10.000 en 50.000 volgers) en macro-influencers (meer dan 5.000 volgers).

Hoe word ik nano-influencer?

Invloed op sociale media wordt vaak geassocieerd met de hectische strijd om likes en volgers. Het is echter de passie die voorop moet staan. “Iemand die gepassioneerd is post met passie,” zegt Lucie Van Damme. Volgers zoeken betrokkenheid en authenticiteit. “Om invloedrijk te worden, moet je dus praten over iets dat je aanspreekt.” Zes jaar geleden begon Eponine Bertemes actief te posen op sociale media, parallel met haar studies communicatie. “Ik experimenteerde met mijn Instagram-account. Op die manier leerde ik de sociale media en de mechanismen erachter begrijpen.” Bovendien drijft haar passie voor fotografie en mode haar om haar dagelijkse leven te delen met haar volgers. “Ik hou ervan om mijn ervaringen te delen,” vertelt ze. Tegenwoordig telt haar profiel @epobertemes meer dan 7.000 volgers.

Kwaliteit boven kwantiteit

 Vanuit hun huiskamer verleiden influencers tal van merken. Kijk maar eens naar de stories van Maeva Ghennam, McFly of Carlito. Merken die een breed publiek willen bereiken zijn bij hen aan het juiste adres. Toch beginnen ook nano-influencers een belangrijke rol te spelen in influencermarketing. Net als Jan Modaal worden ze als “geloofwaardiger, eenvoudiger en zelfs eerlijker” aanzien. De authenticiteit en nabijheid met hun community zorgen ervoor dat hun content eerder als ‘goede raad van een vriend’ wordt gezien. Bij Eponime verliep de samenwerking met merken altijd vlot: “Ik ben heel natuurlijk en geleidelijk aan met merken beginnen samenwerken.” En zoals Noémie Gresse, die 1912 volgers verzamelt op haar Instagram-account @n_grssfit, getuigt: “Ik kies alleen merken met producten die gerelateerd zijn aan mijn content en die overeenkomen met mijn waarden.” Daarnaast maken nano-influencers het mogelijk om een nichepubliek aan te spreken, dat wil zeggen een meer gericht publiek rond thema’s zoals duurzaamheid of sport bijvoorbeeld. “3.000 of zelfs 500 mensen bereiken is enorm. Stel jezelf een volle zaal voor, dan kan je dat beter plaatsen,” vertelt de oprichter van Slurp Co. “Nano-influencers kunnen op bijna twee keer zo veel engagement rekenen als macro-influencers,” voegt Yasmin Vantuykom daaraan toe.

Werken met nano-influencers zorgt er ook voor dat je een gerichter publiek kan bereiken. Als een klant bijvoorbeeld enkel Luikse mensen aan wil spreken, is het een goed idee om te werken met een nano-influencer uit Luik. “Macro-influencers schakelen we dan weer in wanneer we voor een nationale klant zoals Proximus werken,” vertrouwt Yasmin Vantuykom ons toe. En nog voordeel, en niet het minste, samenwerken met nano-influencers is veel goedkoper. “Een contract sluiten met 10 nano-influencers kost 1.000 keer minder dan een contract met een persoonlijkheid als EnjoyPhoenix,” weet Mateusz Kukulka, journalist, blogger en specialist in sociale netwerken.

Virtuele connectie

Tijdens de lockdowns zagen we het verkeer op en gebruik van sociale netwerken flink toenemen. Vandaag is naar schatting 76% van de Belgische bevolking actief op sociale netwerken. Facebook staat nog steeds bovenaan het podium, gevolgd door YouTube, Messenger, Whatsapp en tot slot Instagram. En hoewel ze vaak ‘asociaal’ genoemd worden, hebben sociale netwerken niettemin hun nut bewezen om contact te houden met dierbaren, amusement en informatiegaring,… Lucie Van Damme klinkt overtuigd: “Het menselijke aspect is heel belangrijk. De manier waarop nano-influencers met hun volgers omgaan en berichten delen is dat ook. Er zijn al mooie ontmoetingen, vriendschappen en verhalen uit ontstaan.” Maar helaas, hoe meer volgers influencers krijgen, hoe meer ze die interactie verliezen.

Het sterke punt van nano-influencers? Volgens Mateusz Kulkuka bieden ze een frisheid die micro- en nano-influencers niet per se hebben. Ze zijn meer verankerd in de realiteit en daarmee ver verwijderd van pakweg een Léna Mahfouf die uitgenodigd wordt voor de Paris Fashion Week en de cover van magazines haalt. “Mensen verzeenzelvigen zich gemakkelijker met nano-influencers. Het zijn mensen die ons echt vertegenwoordigen en zeker niet liegen,” besluit ze.