Niet Nu Laura en Too Good To Go samen tegen voedselverspilling

Crea / News

Op de VN World Environment Day (5 juni) lanceert Too Good To Go samen met 14 Europese artiesten posters op beperkte oplage. Elke poster brengt een unieke kijk op voedselverspilling. Onder de artiesten: Antwerpse cartooniste Laura Janssens, beter bekend als Niet Nu Laura, de Spaanse artiest 72kilos en Franse illustratrice Lorraine Sorlet.

World Environment Day is een initiatief van de Verenigde Naties en streeft naar een grotere bewustwording voor het klimaat. Minder voedsel verspillen is een van de belangrijkste maatregelen die we kunnen nemen om klimaatverandering tegen te gaan. Toch belandt naar schatting een derde van het voedsel in de hele wereld in de vuilnisbak. En het ergste van allemaal: 53% van de voedselverspilling in Europa gebeurt thuis. Too Good To Go slaat daarom de handen in elkaar met inspirerende kunstenaars in Europa, met als doel: hedendaagse affiches ontwerpen die de strijd tegen voedselverspilling thuis aangaan. Elke affiche, uitgebracht in beperkte oplage, toont voedselverspilling op een unieke artistieke manier.

De groeiende voedselproductie is de grootste drijver van ontbossing, waterschaarste en verlies aan biodiversiteit. Voedselverspilling is goed voor 8 tot 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. World Environment Day is de kick-off voor het plan van de Verenigde Naties voor het herstel van ons ecosysteem.

“Een beeld zegt vaak meer dan woorden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat mijn kunstwerk mensen kan inspireren om thuis minder voedsel te verspillen. Want lelijke groentjes zijn ook lekkere groentjes,” vertelt Laura Janssens. Ze illustreerde al verschillende kinderboeken en is de bedenkster van de webcomic Niet Nu Laura.

“Too Good To Go-gebruikers vroegen ons al een tijdje om inspirerend beeldmateriaal rond voedselverspilling die zij thuis konden ophangen,” zegt Franco Prontera, country manager van Too Good To Go Belgium. “Naast het redden van voedsel via de app, willen we onze Waste Warriors inspireren om ook de strijd thuis aan te gaan. Met deze posters willen we dat dan ook mogelijk maken op een creatieve manier.”

Ter aanvulling van de 14 limited edition posters ontwierp Too Good To Go zelf ook posters ter inspiratie in de keuken. Creaties rond seizoensgebonden producten tot recepten voor je overrijpe bananen. Je kan van elke poster een geprinte versie, op ecologisch papier, aankopen of een digitale gratis downloaden via deze link. Alle opbrengsten van de posters gaan naar het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Om World Environment Day extra in de kijker te zetten, werkt Too Good To Go ook samen met 6 lokale artiesten in verschillende steden in Vlaanderen en Brussel. In elke stad brengen zij voedselverspilling onder de aandacht in de vorm van een raamtekening. De raamtekeningen zijn vanaf zaterdag 5 juni te bewonderen bij volgende partners van Too Good To Go:

  • In Antwerpen vind je de raamtekening van Niet Nu Laura bij Bakkerij Bakboord.
  • In Brussel kan je op alle drie de vestigingen van Bavet het werk van Denis Meyers terugvinden.
  • In Leuven een creatie van Straatletters bij Ruba.
  • In Aalst kunst van de hand van MAT bij Zuivelhoeve Keymeulen.
  • In Kortrijk het werk van Illustralies bij Café Dudu.
  • In Genk een illustratie van Eva Lynen bij Proxy Delhaize Genk.