Nieuw lettertype bestrijdt cyberpesten

Crea / News

Cyberpesten is een veelbesproken wereldwijd probleem. Meer dan een derde van het pesten vindt tegenwoordig online plaats, en dat aantal neemt snel toe, nu online leren en virtuele klaslokalen de nieuwe norm worden. En helaas liggen de oplossingen niet binnen handbereik. Of wel? Om cyberpesten tegen te gaan, ontwikkelde TBWA\Helsinki een nieuw lettertype, The Polite Type. Dat is een lettertype dat geleerd is om haatdragende taal te herkennen en te herschrijven. In de praktijk vervaagt het lettertype automatisch haatdragende woorden of vervangt het deze door meer inclusieve woorden. "The Polite Type ondersteunt onze visie om een veilige en gelijke omgeving te creëren met digitale oplossingen. Ik hoop dat onze zaak werkt als een wake-up call voor alle doelgroepen om te overwegen hoe pesten kan worden aangepakt," zegt Kia Haring, wereldwijd hoofd communicatie en duurzaamheid bij TietoEVRY, het bedrijf achter dit initiatief.

De bètaversie van The Polite Type omvat bij de lancering bijna tweeduizend woorden in het Engels en kan vrij worden gedownload en geïnstalleerd op elke computer. Het lettertype is samen met Finse tieners gemaakt. Als open-source lettertype kan het verder ontwikkeld worden door elke individuele ontwikkelaar of organisatie. "We wilden een tool creëren om mensen eraan te herinneren dat beleefdheid en respect de standaard optie moet zijn, zowel online als offline. Cyberpesten en haatzaaien zijn universele kwesties en het vraagt enorme moed voor onze klant om deze doos van Pandora te openen. The Polite Type is nog lang geen afgerond product en alleen zal het probleem niet oplossen, dat weten we, maar het is een begin. We geloven dat het geven van het goede voorbeeld anderen aanmoedigt om zich bij de zaak aan te sluiten en misschien zal The Polite Type in de toekomst het standaardlettertype zijn in alle online platformen," zegt Mikko Pietilä, executive creative director van TBWA\Helsinki, uit.

Het project werd uitgevoerd in samenwerking met The Children & Youth Foundation in Finland en de digitale studio Great Apes. De eerste die The Polite Type introduceert als bron voor leerkrachten en leerlingen is HEI Schools, een wereldwijd netwerk van centra voor vroegtijdig onderwijs, gebaseerd op het Finse onderwijsmodel. De ontwerper van het nieuwe lettertype is Mika Melvas. 

U kunt het lettertype hier downloaden.