Nieuwe tv-spot ALS liga te hard?

Crea / News

ALSALS Liga en reclamebureau Publicis Brussels lanceren een, op z’n zachtst gezegd, onthutsende campagne. Voor sommigen een brug te ver? De VRT heeft voorlopig besloten deze televisiespot niet uit te zenden, in afwachting van een oordeel van de JEP. Met de radiocampagne is alvast geen probleem.
"We kiezen er heel zelden voor om een spot niet uit te zenden, maar deze is te choquerend om los te laten op nietsvermoedende kijkers," zegt Hans Van Goethem namens de VRT. "De spot zou worden uitgezonden in de zendtijd die we gratis vrij maken voor maatschappelijke organisaties, op verschillende tijdstippen van de dag. Anders dan bij een documentaire, een nieuwsitem of een fictieprogramma kunnen we niet waarschuwen of uitleggen waarom die gruwelijke beelden worden uitgezonden. We begrijpen dat de ALS-vereniging een krachtig punt wil maken, maar een choquerende spot op verschillende momenten van de dag, voor een publiek van alle leeftijd, daar gaan we niet in mee."
Ter herinnering: ALS is een degeneratieve ziekte die één na één de spieren verlamt totdat de patiënt overlijdt, gemiddeld amper 3 jaar na de diagnose. Terwijl het in andere campagnes vaak draait om de symptomen van de ziekte, laat deze spot de kijker het vreselijke gevoel van verlamming ervaren. Het gevoel gevangen te zitten in je eigen lichaam en niets te kunnen doen. Deze spot dompelt ons onder in één van de meest beangstigende situaties die er bestaan: het verdrinken van een kind. Een gevoel van hulpeloosheid overvalt je als kijker vanaf de eerste seconde. En het wordt pas helemaal akelig wanneer je je realiseert dat iemand van nabij kijkt naar het verdrinkende kind, zonder in te grijpen. Je voelt je slecht... Maar je voelt je nog veel slechter als je begrijpt dat de man bij het zwembad niet kon reageren als gevolg van zijn ziekte.
De ALS Liga hoopt dat je na 30 korte seconden in de huid van een ALS-patiënt overtuigd bent dat verder onderzoek nodig is. Ook de radiospot neemt je mee in de huid van een ALS-patiënt die moeilijk met de verlamde versie van zichzelf kan leven.