Nog één spelletje, mama?

William Boeva in Boeva & the games - (c) Ketnet

Media / News

William Boeva in Boeva & the games - (c) Ketnet

William Boeva in Boeva & the games (c) Ketnet

Ketnet en Mediawijs hebben een lijst voor ouders opgesteld met negen tips over gamen. De tips zijn het resultaat van een debat over gaming dat de twee organiseerden. Dat gebeurde naar aanleiding van de start van MediaNest, een website voor ouders over mediaopvoeding, én de voorstelling van een rist initiatieven rond gaming, waaronder een programmareeks met William Boeva, lezingen voor ouders over gaming en een groot game-event.

William Boeva en Urbanus in Boeva & the games - (c) Ketnet

William Boeva en Urbanus in Boeva & the games (c) Ketnet

“Gamen is nog nooit zo populair geweest,” stelt Elke Boudry van Mediawijs vast . “Ok de hype rond Pokémon heeft hier zijn succes niet gemist. Maar ouders hebben nog heel wat vragen over schermtijd, de effecten van games, welke games geschikt zijn, het plots hoge dataverbruik, enzovoort. MediaNest wil daarom een antwoord bieden op alle vragen van ouders over gamen, maar ook andere thema’s.” Ook Maarten Janssen, netmanager van Ketnet, is enthousiast: “Ketnet is een speeltuin waar kinderen samen kunnen spelen en op maat kunnen leren. We willen verhalen vertellen die passen in hun wereld - en waar ze iets van kunnen opsteken. Met ons nieuwe televisieprogramma 'Boeva & the games' denken we de perfecte mix te hebben gevonden tussen ontspanning en educatie. En we doen nog meer. Omdat we ervan overtuigd zijn dat kinderen veel kunnen leren door te gamen, willen we gaming dit najaar in een positief daglicht zetten. Dat doen we onder meer door een campagne met als baseline ‘Gamers scoren ook in het echt’, maar ook met lezingen voor ouders in samenwerking met de Gezindsbond, en een groot game-event.”

Boeva & the games - (c) Ketnet

Boeva & the games (c) Ketnet

Het voornaamste resultaat zijn negen tips over games:

  1. Praat met je kind over gamen, toon interesse.
  2. Speel eens samen een game.
  3. Maak duidelijke afspraken. Maak afspraken met je kind over de duur, het tijdstip, de plaats, met wie en welke games er mogen gespeeld worden.
  4. Spreek (samen) af wanneer je kind mag gamen. Een vast moment afspreken helpt. Voor schooldagen, weekend, vakantie kan je andere afspraken maken.
  5. Zoek samen met je kind naar een gezond evenwicht tussen games en andere activiteiten.
  6. Speelt je kind ook online? Leer je kind zo weinig mogelijk persoonlijke informatie in zijn of haar profiel te zetten. Het wachtwoord geeft je kind beter aan niemand door.
  7. Wordt je kind boos als het moet stoppen met gamen? Kondig het stopmoment op tijd aan. Je zoekt best naar een natuurlijk stopmoment, bijvoorbeeld op het einde van een spelletje. Je kind kan dan zijn spel afronden.
  8. Weet je niet welk spel geschikt is? Zoek de Pegi rating op - voor Pan European Game Information - of bekijk eens een demofilmpje. Test het spel ook eens uit.
  9. Spreek met andere ouders af welke games de kinderen mogen spelen als ze bij elkaar op bezoek komen.
Robot James in Boeva & the games

Robot James in Boeva & the games (c) Ketnet

De tips zijn ook te vinden op de www.ketnetvoorouders.be en www.medianest.be. MediaNest is een initiatief van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, en wordt ondersteund door de Vlaamse Minister van Media.