Nog eentje?

Vertaalde artikels

Van je hobby je beroep maken: velen dromen ervan, Ariane Floderer deed het. Op 32-jarige leeftijd ging ze weg bij BBDO om aan een nieuw avontuur te beginnen… bij een uitgeverij van bordspelen. - Marie Colard

Vanwaar die passie voor bordspelen?

“Oh, het is een oude hobby. Ik speel al zeker 10 jaar bordspelen. Vroeger zat ik in verschillende clubs en kwamen we geregeld samen, maar de coronacrisis stak daar natuurlijk een stokje voor. Daarom begon ik steeds vaker thuis te spelen. Ik zat de hele dag voor mijn computer, dus het was fijn om ’s avonds op die manier even offline te kunnen gaan.”

Bordspelen bestaan al jaar en dag. Waarom zijn ze zo populair, denk je?

“Ze zijn al jaren populair, maar de coronacrisis zorgde dus voor een gigantische boom. Zo zien we nu meer en meer beginners spelen. Daarnaast valt het op dat uitgevers meer belang hechten aan hun communicatie en zien we ook een grote opkomst van YouTube- en Instagram-pagina’s.”

Je hebt zelfs je job bij BBDO opgezegd om te gaan werken bij een uitgeverij. Een droom die uitkomt?

“Zeker en vast. Ik ga dit avontuur met beide handen grijpen. Het is er ook de uitgelezen tijd voor. Bordspelen maken meer dan ooit een deel uit van mijn leven. Bij BBDO nam ik soms zelfs tijd vrij om vrijwilligerswerk te gaan doen in een uitgeverij. En ook de blog Inspired Global Gaming, die ik samen met drie andere mensen beheer, krijgt steeds meer vorm.”

Van je hobby ook echt je beroep maken, schrikt dat soms niet af?

“Het is zeker spannend. Soms vraag ik me af of ik na het werk nog zin zal hebben om thuis te spelen. Maar ik denk het wel, want ik ga me in de uitgeverij vooral bezighouden met communicatie.”

Zijn er kwaliteit die je dankzij deze hobby geleerd hebt, die bijdragen aan je persoonlijke en professionele leven?

“Bordspelen zijn een goede ijsbreker. Ze zorgen ervoor dat je over dingen praat waarover je in het normale leven niet zou praten. Je leert mensen op een heel andere manier kennen. En ze zijn goed voor het geheugen en het geduld. Soms moet je eerst een uur de spelregels uitpluizen, dat is een goede training.”

Je staat ook in voor de pers en de graphics van het Brussels Games Festival, het grootste festival voor bordspelen in België. 

“Klopt. Het (gratis) festival hoopt eigenlijk iedereen te overtuigen van de fun van board games. Gedurende drie dagen komt iedere uitgever zijn nieuwigheden voorstellen. Jammer genoeg kon de editie van dit jaar niet doorgaan. Dit jaar mogen we het festival niet meer organiseren in het Jubelpark, en dus moesten we op zoek naar een nieuwe locatie… die we te laat gevonden hebben. Wegens tijdsgebrek hebben we dan maar beslist om het te verplaatsen naar volgend jaar.”

Spelletjes spelen doe je vaak in groep, met wie deel jij deze passie?

“Ik speel geregeld met vrienden uit de club of mensen die ik online leerde kennen, via sociale netwerken en blogs. Het is een heel zachtaardige community waar weinig competitiviteit heerst. En soms probeer ik met mijn partner of vrienden te spelen, maar dat is niet hezelfde. (lacht)

Wat vind je er zo leuk aan?

“Bij elk spel zit de sfeer anders. En soms creëert het momenten die echt memorabel zijn. Ik speel ook veel verhalende games, een genre dat meer en meer in ontwikkeling is. Het is altijd geweldig om te zien hoe zo’n spel kan evolueren dankzij de mensen rond de tafel.”

Wat is je top drie spelletjes onder collega’s?

“Een van mijn favorieten is Top Ten. Daarmee kan je mensen op een heel andere manier leren kennen, soms rond heel uitzinnige thema’s. Iedereen komt aan het woord, dat is het goede eraan. Dan is er nog de klassieker Splendor, een strategisch spelletje dat je met maximum vier man kan spelen. Het is een heel leuk spel en de ideale introductie tot de meer strategische spellen. En als laatste zou zeggen The Crew, een slagenspel voor mensen die gewend zijn aan het spelen van tarot. Het is een spel dat je al zwijgend moet spelen, wat bevorderend werkt voor de non-verbale communcatie tussen mensen.”