Officiële start Rode Neuzen Academy met 350 Sidekick Sams

Media / News

Op 17 mei schoot de Rode Neuzen Academy van VTM, HLN, Qmusic en Belfius officieel uit de startblokken in aanwezigheid van niet minder dan 350 Vlaamse leerkrachten en heel wat experten. Het online platform dat tot stand kwam dankzij het Rode Neuzen Fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting, biedt leerkrachten tools en opleidingen aan om leerlingen mentaal te ondersteunen of hen een duw in de juiste richting te geven. Aan de start van het nieuwe schooljaar 2022-2023 wordt de Rode Neuzen Academy geopend voor alle leerkrachten die hier behoefte aan hebben. 

De nood aan Sidekick Sams zoals deze leerkrachten worden genoemd is groot: het geluksgevoel bij Belgische jongeren is de laatste drie maanden van vorig jaar weer afgenomen, zo publiceerde het dataplatform Statbel eerder deze maand. De officiële kick-off van de Rode Neuzen Academy trakteerde Sidekick Sams dan ook op een leerrijke én inspirerende dag vol lezingen, netwerkmomenten en panelgesprekken. Tal van topics die leerkrachten dagelijks op hun bord krijgen, kwamen aan bod; pestgedrag op school, jongeren die angst ervaren voor de oorlog, corona, de huidige crisis,... Er werd in het bijzonder de focus gelegd op het belang van zowel een online community, die de Rode Neuzen Academy voor hen zal zijn, als een offline community waarbij Sidekick Sams elkaar kunnen ontmoeten op evenementen zoals deze. Om hen te laten voelen dat ze niet alleen staan in hun missie om het welzijn van hun leerlingen te bevorderen.

Experten Welzijn, onder wie Daan Gielen (Gezond Leven), Sara Casalin (kinderpsycholoog) en Henk Weymeis (klinisch psycholoog) gaven tekst en uitleg en zorgden voor antwoorden op heel wat vragen. Rode Neuzen Ambassadrice Laura Tesoro nam de Sidekick Sams mee op sleeptouw in de studio’s van VTM en Qmusic en nieuwsanker Freek Braeckman wisselde met hen van gedachten tijdens boeiende panelgesprekken. De kick-off werd een lijvige weerspiegeling van de steun die de Rode Neuzen Academy zal bieden via dit gloednieuwe platform waarbij het community-gevoel voorop staat. De dag eindigde met een netwerkmoment en een streepje entertainment van Qmusic DJ Dimitri Wouters. Want een Sidekick Sam verdient zeker ook wat ontspanning om er nadien met volle kracht en een goedgevulde rugzak opnieuw tegenaan te gaan. 

 De Rode Neuzen Academy werd mogelijk gemaakt dankzij de inzet van deelnemers in heel Vlaanderen tijdens Rode Neuzen Dag 2021. Leerkrachten kunnen vanaf september concreet aan de slag met alle tools en opleidingen.