Ogilvy Social.Lab frist imago Tournée Minérale op

Crea / News

Tournée Minérale neemt dit jaar een nieuwe start in Franstalig België: een nieuwe Facebookpagina, een nieuw Instagramaccount en een nieuwe website. Univers Santé vroeg Ogilvy Social.Lab om dit bekende initiatief nieuw leven in te blazen voor de Franstalige Belgen.

De eerste Tournée Minérale werd in 2017 gehouden, om Belgen te stimuleren 1 maand alle alcohol te laten. Het initiatief kende een groeiend succes met meer dan 120.000 inschrijvingen. Vorig jaar verklaarde 1 Belg op 5 mee te doen, met in totaal zo’n 2 miljoen deelnemers aan Tournée Minerale. In 2021 neemt Univers Santé in Franstalig België de fakkel over van de Stichting tegen Kanker. Voor deze jubileum Tournée besliste de nieuwe organisator om het imago op te frissen en de aanwezigheid op sociale media te versterken, om zo jongere doelgroepen te bereiken en het pad te effenen voor de toekomst.

Tournée Minérale bouwt verder op de bekendheid van de vorige jaren. De doelgroep 18-35 jaar voelt zich niet echt aangesproken tot de actie, maar draagt ze wel een warm hart toe.  Daarom wil men, naast de deelnemers van vorig jaar aansporen om opnieuw mee te doen, ook de nieuwe doelgroep overtuigen.

“We willen met de campagne focussen op sociale media,” vertelt Martin De Duve, directeur van Univers Santé. “Voor een klassieke campagne hebben we als vereniging niet de budgetten om dat te organiseren. Daarom doen we beroep op de kennis en knowhow van Ogilvy Social.Lab om via sociale media zo efficiciënt mogelijk te communiceren met de middelen die we hebben.”

Het Brusselse bureau reageerde meteen positief op de vraag om de nieuwe objectieven van Tournée Minérale te bepalen en de socialmediastrategie voor 2021 en een nieuwe branding uit te werken. Het resultaat is een nieuw, sterk en coherent platform voor de Franstalige Belgen. De nieuwe visuele identiteit is eenvoudig, fris en makkelijk herkenbaar. Ze laat ook toe om andere accenten te leggen dan de Nederlandstalige tegenhanger.

De communicatie voor editie 2021 werd ontwikkeld in samenwerking met Call It What You Want. De campagne loopt in twee fases, met een sterke aanwezigheid op sociale media. De teasing fase, vanaf midden januari, kondigde Tournée Minérale aan en moedigde Franstaligen aan om deel te nemen. Het doel van de tweede fase in februari is de deelnemers informeren, motiveren en belonen. Waarom in februari? Met slechts 28 dagen, of exact vier weken, is het de kortste maand van het jaar en dus de periode bij uitstek om het makkelijk een maand vol te houden. In plaats van nadruk te leggen op het eventuele gemis van de deelnemers, focust de campagne op het welzijn en de bewustwording.

Martin De Duve benadrukt: “Je moet mensen vaardigheden en tools geven, in plaats van voor extra problemen te zorgen. Je moet ze zin geven en focussen op de voordelen op korte termijn.”

Om de uitdaging te vergemakkelijken en elke week afwisseling te bieden, bestaat de content kalender uit vier luiken. Elke week komt een nieuw thema aan bod: cultuur, nachtrust, welzijn en gezondheid. De campagne bestaat uit een affiche, een website, een Instagramaccount, een Facebookpagina en content op de sociale media. Wie doet er mee met een maand zonder alcohol?

Credits
Agency: Ogilvy Social.Lab
Art Direction: Antoinette Ribas, Lara Silber
Creative Director: Gregory Ginterdaele
Strategy: Emmanuel van den Brule
Motion design: Fabian Desmet
Project management: Raphaël Allegro
Copywriting: Raphael Allegro
Social media: Deborah Simer
Visual content: Lillo Mendola
Klant: Univers Santé, Martin De Duve