Fasten your seatbelts?!

“Ladies and gentlemen, the Captain has turned on the fasten seat belt sign. We are now crossing a zone of turbulence. Please return to your seats and keep your seat belts on. Thank you.” 

Iedereen houdt tegenwoordig een beetje de adem in ‘voor wat komen gaat’. Er is vreemd genoeg helaas niemand die exact weet wat komen gaat… Onze sector voelt anders wel de eerste turbulentie tekenen; budgetten ‘on hold’, uitgestelde projecten, communicatieproject insourcing, heel veel twijfel alom,… Daarenboven beloven ook de metertjes op de dashboards niet veel goeds; loonkosten explosie, indexatiespiralen, onrust in de hoofden en straks misschien in de straten… 

Wat te doen? 

Onze sector draait op talent. De creativiteit en inventiviteit waarmee echt talent oplossingen kan bedenken voor complexe marketing- en communicatie vraagstukken is onze kerosine. Superbrandstof die meer dan ooit nodig is nu we met multidisciplinaire teams (data én intuïtie, meten én creativiteit) aan de slag gaan. De uitdaging wordt dus om midden in een turbulente periode echt talent gerust te stellen, te koesteren en te waarderen en vooral een veilige plek te geven om te blijven experimenteren en leren. Turbulentie is op zich héél ongevaarlijk. Héél uitzonderlijk veroorzaakt turbulentie verwondingen en dan is dat bijna altijd omdat de betrokkene (passagier of bemanning) geen gordel droeg. Laten we daarom zorgen dat we die veiligheidsgordels voor onze talenten voorzien en gebruiken. Laat ze voelen dat ze aan boord blijven. Geef ze voldoende ruimte en vrijheid om te blijven komen met die experimentele ideeën. Zeg hen, meer dan ooit, dat na de schokken de vlucht weer rustig wordt. Stel het talent aan boord gerust! 

“Ladies and gentlemen, the Captain has now turned off the Fasten Seat Belt sign. Now, sit back, relax, and enjoy the flight. Thank you.” 

Michel Libens

managing partner & CEO @ Propaganda