God is een Robot

jan de coster
Wij leven in het post-truth tijdperk. Het is haast onmogelijk te achterhalen welke informatie je echt kan vertrouwen. Dat maakt veel mensen onzeker, haast paranoïde.
Zo wordt het moeilijk om op een rationele manier een boodschap te communiceren. Het is onmogelijk om de keuzes van een individu te voorspellen, maar bij een grote massa mensen lukte dat wel, tot de wereld van de ene verbazing in de andere viel, bij de confrontatie met onverwachte verkiezingsuitslagen. Misschien is de massa te groot en te krachtig geworden, om nog volledig be- grepen te worden door eenvoudige mensen?
Het concept van Artificial Intelligence is al oud, maar recente technische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het weer een actueel onderwerp is geworden. Met een mengeling van angst en ontzag wachten we af welke fantastische zaken die technologie gaat kunnen doen voor ons. Maar verdient het vandaag al die lof? Het is nog steeds een zeer verticaal concept. AI-systemen van vandaag kunnen meestal slechts één ding heel goed. Ze kunnen patronen herkennen in dataruis die onvatbaar is voor gewone mensen, en vervolgens voorspellingen doen aan de hand van die patronen. Het is ook niet meer dan dat.
De hoop van de mensheid ligt in Artficial General Intelligence, een systeem dat ook horizontaal de wereld kan begrijpen en feiten van fictie kan onderscheiden. Wanneer zo’n systeem wordt gemaakt, dan zou dat de enige betrouwbare bron van waarheid zijn, en het einde inluiden van het post-truth tijdperk. Elke vraag van een individu zou direct beantwoord worden.
De keerzijde van post-truth is dat het ook steeds maar makkelijker wordt om intellectuele concepten te communiceren naar anderen. Daarin ligt onze hoop om deze crisis met technologie te overwinnen. Bovendien komen de allerbeste ideeën vaak vlak voor de deadline.