Lokaal kopen: hoe doe ik dat?

Waar moet ik zijn om de lokale economie te ondersteunen? Bij de supermarkt natuurlijk! U had er niet meteen aan gedacht; dat is begrijpelijk, u bent heus niet alleen. Maar sta mij toe dit even verder te verduidelijken.

1. Bij een middelgrote supermarkt werken er makkelijk meer dan honderd mensen. Dat zijn allemaal mensen die bij u om de hoek wonen of vlak in de buurt. Dat zijn minstens honderd gezinnen die allemaal een inkomen hebben omdat u de supermarkt binnenstapt om boodschappen te doen. Als u dus koopt bij de supermarkt, vindt u niet alleen wat u zoekt, u zorgt er ook voor dat honderd gezinnen verder kunnen.

2. ‘Jamaar,’ hoor ik u luidop denken. ‘Die supermarkt ligt vol met internationale merken. Echt Belgische producten liggen toch niet in de rekken van de supermarkt?’ Maar is dat wel zo? Even kijken: De supermarkten verkopen allemaal producten van de Belgische landbouwers. Zo is 93% van het rundvlees, 90% van het kalfsvlees en maar liefst 98% van het varkensvlees dat de supermarkten in België verkopen, allemaal van lokale producenten. Voor melk gaat het om 86%, voor eieren is dat meer dan 79%. Als u dus koopt in een supermarkt, ondersteunt u dus niet alleen meer dan honderd gezinnen maar ook nog eens een hoop landbouwers.

3. ’Jamaar, die echt lokale producten, die vind ik toch nooit in de supermarkt.’ Ook dat klopt niet: in heel wat supermarkten vindt u vandaag een rayon met specifieke lokale producten. Supermarkten vragen niets liever dan lokale producten want die vallen net in de smaak bij de klanten.

Hans Cardyn
Head Communciation @ Comeos

Hans Cardyn

Head Communciation @ Comeos