VIDEO IS NIET ALTIJD DE HEILIGE GRAAL

Simon De VolderJongeren brengen meer tijd door op YouTube dan in de bibliotheek. Voor wie hun leefwereld wil binnendringen, is video een geschikt medium. Toch is het niet áltijd de heilige graal van de marketing.
Merken die vandaag nog geen video’s produceren, lopen hopeloos achter en zijn gedoemd om binnen de kortste keren in de vergetelheid te geraken. Uit die overtuiging springen de meest uiteenlopende bedrijven op de kar van videomarketing. Allemaal willen ze video’s. Zo veel, zo snel en zo kort mogelijk, ‘want dat scoort goed op social media’. Maar zo werkt het niet altijd. Video is nooit het doel op zich, maar altijd een manier om het doel te bereiken. Ja, ook anno 2018 zijn een duidelijk plan en een afgebakende doelgroep nog relevant. Is video een geschikt medium om je boodschap over te brengen? Prima. Maar wie weet werkt een klassieke postercampagne wel beter.
In het wilde weg met middelmatige video’s strooien heeft volgens mij weinig effect. Vergelijk het met een blog vol inhoudsloze artikels: daar raak je niemand mee. Door de grote aan- tallen video’s die elke dag op je afkomen, zouje haast vergeten dat er aan een goede video een creatief denkproces voorafgaat. Op dat vlak verschillen korte video’s niet veel van films. Als je video geen emoties losweekt, belandt hij al snel in de categorie ‘wel gezien, maar niet onthouden’. Of hij draait uit zoals de Amerikaanse remake van Loft: geen kat die kijkt.