Welke toekomst is er voor journalistiek en media?

Christine FestjensDe grote vraagstukken die mediabedrijven – ook het mediabedrijf waar ik werk – wakker houden, zijn de existentiële vragen over hoe onze klassieke merken nog relevant kunnen blijven in tijden van digitale disruptie. Onze traditionele media merken hebben er de voorbije jaren een explosie aan concurrenten bijgekregen. Met als gevolg dat een tsunami aan content op ons afkomt. Ons antwoord als mediabedrijf is nog veel te vaak een technisch antwoord. We proberen onze sterke mediamerken digital-savvy te maken. Indien we als mediamerken relevant willen blijven, zullen we ook het hart van ons product opnieuw in vraag moeten stellen. We moeten af van onze supermarktidee van mediamerken. In een wereld van informatie schaarste waren kranten en magazines de supermarkten van het nieuws. Maar deze wereld bestaat vandaag niet meer. Waarom zou ik de journalist nog volgen als ik de specialist kan volgen?

Be the news

In het tijdperk van informatie-overvloed zijn het juist de mediamerken en individuen die waarde toevoegen aan de overload aan informatie. Merken die niet zozeer het nieuws brengen, maar het nieuws zijn, een unieke en uitgesproken stem waar mensen zich in herkennen.

Be the service

Het nadenken over de essentie van ons mediaproduct in termen van de content is één mogelijkheid om mediamerken helemaal digitaal-savvy te maken. Een andere is service design. Het spanningsveld tussen redactie en commercie zorgt voor verhitte debatten op het domein van contentmarketing. Ik vind dit een non-discussie. De job van onze mediamerken is om de gebruikers te allen tijde het gevoel te geven dat je waarde voor hen aan het creëren bent. Als je deze waarde invult door iets aan te bieden met partners – denk aan de Libelle Winterfair – dan maak je daar je publiek blij mee.

Besluit

De discussie over de toekomst van media wordt vandaag te eenzijdig gevoerd vanuit techniek of businessmodel. De grootste uitdaging voor redacties is een antwoord vinden op het volgende dilemma: hoe kan je inhoudelijk heel scherp en uitgesproken zijn en tegelijkertijd veel commerciëler gaan nadenken.