Word mentor en win-win-win!

Hans Similon – chief evangelist Start it @kbcSucces is moeilijk te voorspellen, maar we kunnen het wel een handje toesteken. Als ik vandaag spreek met ondernemers die het gemaakt hebben of met topmanagers in grote bedrijven, dan blijkt dat ze één ding gemeen hebben: ze hadden een goede mentor.

Zelf heb ik het genoegen gehad om tijdens mijn carrière een beroep te kunnen doen op verschillende mentoren uit de communicatie- of marketingwereld. Meestal waren dat mijn ex-bazen. Mensen die me goed kenden en wisten waar mijn sterktes maar ook zwaktes lagen. Onpartijdig stonden ze langs de zijlijn, met een echte pay it forward-mentaliteit. Door de juiste vragen te stellen gaven ze me nieuwe inzichten, toonden ze me de mogelijke wegen zonder er expliciet één als de te volgen richting aan te duiden.

Maar andersom geldt ook: als mentor léér je van je pupillen. De tientallen coaches en mentoren in de Start it @kbc community zijn daarin unaniem. De uitdagende conversaties, het enthousiasme, de disruptieve ideeën,… Ze volgen het allemaal vanop de eerste rij. En de innovatieve inzichten houden hen scherp.

Het is fantastisch om te zien hoe de waarde van goed mentorschap wordt erkend en steeds meer wordt omarmd door diverse initiatieven. Het is immers een win-win-win: voor de mentees, de mentoren én de maatschappij.

Toch denk ik dat we nog beter kunnen. Waar zijn onze hidden pearls? Die bedrijfsleiders én interne ondernemers die onze economie rechthouden met hun expertise en kennis van zaken, maar in alle bescheidenheid op de achtergrond blijven. Bel mij, schrijf mij! Dan bekijken we samen hoe we ook overmorgen nog bezig mogen zijn met ondernemerschap. In al zijn facetten.